Senterpartiet faller mest av partiene i Nettavisens novembermåling fra Sentio. Partiet får et resultat på 11,4 prosent, som er tilbake 1,4 prosentpoeng fra oktober.

- Det er den svakeste målingen for Senterpartiet siden november 2018, forteller administrerende direktør Arve Østgaard hos Sentio til Nettavisen.

Resultatet er også en tilbakegang fra stortingsvalget, da Senterpartiet fikk 13,5 prosent av stemmene, og ville ført til at de mistet åtte av sin stortingsrepresentanter.

Se resultatene for alle partiene lenger ned.

Les også: Solvik-Olsen raser mot SV: - De hater bilistene

- Har ikke innfridd

Historisk sett er 11,4 prosent bra for Senterpartiet, men sammenlignet med de siste årenes oppslutning i de nasjonale målingene, er nedgangen stor.

- Perioden 2017 til 2019 er en sammenhengende periode med vekst for partiet og det kulminerer i november 2019 med 20 prosent. Etter en periode med lavere tall gjennom vinteren og våren 2020 treffer de formen godt nok til å vinne valget i høst, sier Østgaard, og samtidig konstaterer:

- Men nå får partiet intet styringstillegg og er nede igjen på 10-11-tallet. Forventningene hos folket ble nok ikke innfridd etter valget.

En av sakene Senterpartiet ikke har klart å levere på, og som har ført til massiv kritikk, var å bevare Ullevål sykehus i Oslo som de lovet i valgkampen.

Ler også: Vedum får massiv kritikk etter Ullevål-nederlag: - Det klarte vi ikke

Sp: - Det er stabilt

Målingen er tatt opp én måned etter at Arbeiderpartiet og Senterpartiet overtok regjeringskontorene, og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ble finansminister.

Vedum selv har ikke anledning til å kommentere tallene, men parlamentarisk nestleder Geir Pollestad, svarer på vegne av partiet:

- Målingen er stabil sammenlignet med valget for de fleste partier, og det gjelder også for Senterpartiet, sier Pollestad.

Pollestad påpeker at de har fått et solid mandat av velgerne.

- Vi fikk tydelig støtte fra velgerne i valget med 28 representanter på Stortinget og åtte statsråder som er i gang med å snu sentraliseringa, gjennomføre en aktiv næringspolitikk og sikre tjenester nær folk i hele landet, sier han.

I målingen er 1000 personer spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 9. til 14. november. Endringene er imidlertid ikke signifikante for noen av partiene, altså mindre enn feilmarginene, som ligger fra 1,2 til 3,1 prosent.

Les også: Borch ba om uvanlig råd fra forgjengeren: - Jeg er litt misunnelig

Her er resultatene for alle partiene:

Ap holder stand

I motsetning til regjeringspartneren Senterpartiet, så går Arbeiderpartiet fram fra stortingsvalget. Partiet får et resultat på 27,3 prosent i målingen, som er fram ett prosentpoeng fra valget og omtrent det samme resultatet som i oktober (-0,1).

Les også: En av tre fornøyd med Støre

Også SV, som nå forhandler om neste års statsbudsjett med regjeringspartiene, går fram sammenlignet med stortingsvalget (+0,9). Partiet får et resultat på 8,5 prosent, som er ørlite tilbake fra oktober, med 0,1 prosentpoeng.

Det er fortsatt flertall for regjeringspartiene og SV i målingen, som til sammen får 85 mandater.

Les også: Professor slakter SVs «rettferdige» klimapolitikk: – Det er ren ideologi

- Beste for Venstre

Partiet som falt mest i oktober, Miljøpartiet de Grønne (MDG), havner nå over sperregrensen igjen, med et resultat på 4,1 prosent (+0,2).

Hadde dette vært valgresultatet, ville MDG doblet sin stortingsgruppe, fra dagens tre til sju stortingsrepresentanter.

- Dette er hyggelige tall og en tillitserklæring til MDGs nye stortingsgruppe. Det gir motivasjon til å jobbe hver dag for en grønn omstilling. Nå skal vi brette opp ermene for ungene våre, naturen og framtiden, sier fungerende MDG-leder, Kriss Rokkan Iversen.

Les også: Mange MDG-velgere angrer etter valget: - Det er MDGs svakhet

Men også Venstre går fram i målingen, til 5,0 prosent (+0,4).

- En liten effekt av klimakonferansen i Glasgow er det jo. Det er faktisk den beste målingen for Venstre hos oss siden februar 2017, sier Østgaard.

I februar 2017 fikk Venstre et resultat på 5,3 prosent.

Melby: - Inspirerende

Venstre-leder Guri Melby er naturlig nok fornøyd:

- Dette er veldig inspirerende tall. Venstre har siden valget i høst markert seg som en liberal røst i Stortinget og det blir lagt merke til, sier Melby til Nettavisen.

Melby mener regjeringens statsbudsjett viser at Venstre trengs.

- Vi ser at Venstre trengs i norsk politikk når vi har fått en regjering som legger fram et budsjett som øker utslippene, og som skal forhandle med et SV som går inn i forhandlinger med mål om å prioritere økte skatter for næringslivet, sier hun, og understreker:

- Det viser liten forståelse for næringslivets avgjørende betydning for det grønne skiftet og vil verken gi utslippskutt eller arbeidsplasser. Vårt mål er å vokse oss større for å trekke norsk politikk i en grønnere og mer liberal retning.

Les også: Venstre-lederen: - Om vi taper valget på det, så får det nesten bare være

KrF går mest fram

Venstres tidligere regjeringspartner KrF, går samtidig mest fram i målingen. Partiet får en oppslutning på 3,9 prosent, som er fram 1,2 prosentpoeng.

Men siden partiet fortsatt ligger under sperregrensen, ville resultatet ikke gitt flere stortingsrepresentanter enn de tre partiet har i dag.

- Det er alltid kjekt å gå frem i målinger, men det er ingen hvilepute for KrF. Vi skal jobbe på for å bryte sperregrensa og vel så det ved neste valg, sier nyvalgt KrF-leder, Olaug Bollestad, til Nettavisen, og påpeker:

- Jeg mener det er et rom for KrF i norsk politikk. Vi ser at regjeringa legger en klam en hånd over familiene og jeg tror folk heller vil ha en politikk som styrker familiene, ikke styrer dem.

Les også: Olaug Bollestad valgt til KrF-leder

- Erna minst like synlig

Høyre får et resultat på 20,7 prosent (-0,3), som er omtrent det samme som partiet fikk i stortingsvalget.

- Det er veldig hyggelig at Høyre vokser på målingene selv om vi går litt tilbake på denne. Jeg håper det skyldes at folk ser at vi tross valgtapet bretter opp ermene og fortsetter å snakke om våre ideer og løsninger, sier Høyre-nestleder Tina Bru til Nettavisen, og legger til:

- Erna har vært minst like synlig og engasjert de siste ukene som da hun var statsminister. Det liker våre velgere.

Les også: Solberg får motbør for Qatar-utspill fra tidligere regjeringskollega

Samtidig sparker hun mot dagens regjering:

- Den retningsløse Støre-regjeringen svarer ikke på de store utfordringene Norge står overfor, og akkurat nå sitter SV med begge hendene på rattet i budsjettforhandlingene, sier Bru.

Fremskrittspartiet får 11,1 prosent (+0,1), som er et halvt prosentpoeng tilbake fra valget. Mens Rødt havner på 5,1 prosent (+0,3), som er fram fra stortingsvalget.

Les også: Listhaug: - Stortingspresidenten bør vurdere stillingen sin

Pasientfokus ute

Gruppen «Andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, ender på 2,9 prosent (-0,3) i målingen. Det er tilbake 0,7 prosentpoeng fra valgresultatet.

Størst er Demokratene, med en oppslutning på 0,9 prosent (-0,6). Deretter kommer og Industri- og næringspartiet med 0,8 prosent (+0,5) og Partiet Sentrum med 0,6 (+0,4).

Liberalistene og Partiet De Kristne får begge 0,3 prosent, mens Partiene Pasientfokus og Piratpartiet får 0,0 prosent. Dermed ville Pasientfokus mistet sin ene stortingsrepresentant, Irene Ojala, som ble valgt inn med fast plass i valget.

Les også: 76 kvinner på Stortinget – flest hos de rødgrønne

Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:

Oktober: Faller mest av alle: Storsmell for MDG
September: Kunne endret Norge: Disse tallene kommer 12 dager for sent for MDG
August: Ny smell for Vedum: MDG øyner håp om helt ny regjering
Juni: Lanserte seg selv som statsminister: Slik reagerte velgerne
Mai: Senterpartiet og Høyre går på en smell: - Tilbakegangen virker dramatisk

Flest usikre velgere

Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville flertallet til Ap, Senterpartiet og SV blitt redusert med fire mandater, fra dagens 89. De ville dermed hatt et knapt flertall.

De borgerlige partiene får til sammen 67 mandater, som er en økning fem mandater fra oktober. Senterpartiet og Ap alene får til sammen 71 mandater.

Ser man på bakgrunnstallene, er det gruppen «Andre partier» som har klart flest velgere som stemte på partiene i valget, men som nå er usikre på valget (32,9 prosent). En del tvilende velgere har også SV (7,8 prosent), Frp (7,3 prosent) og Arbeiderpartiet (6,9 prosent).

Av de som oppgir at de ikke stemte i stortingsvalget, svarer flest at de nå vil stemme Arbeiderpartiet (24 prosent). Deretter kommer Høyre (11 prosent), Frp (6 prosent) og SV (6 prosent).