Verste Themsen-flom på 250 år

Foto: (Reuters/NTB scanpix)

Flommen preger Storbritannia og har også forårsaket politisk krangel.

11.02.14 20:54

London (NTB-DPA-AFP/Nettavisen): Storbritannias regjering har fått massiv kritikk for håndteringen av flommen som herjer Sør-England.

Se flere flombilder nederst i saken.

Nå avlyser statsminister David Cameron en tur til Midtøsten på grunn av oversvømmelsene.

5000 boliger er oversvømt
Flere måleverktøy som ble installert i Themsen i løpet av 1980- og 1990-tallet, viser høyere vannstand enn noen gang tidligere, melder BBC.

Søndag ble det sendt ut alvorlig flomvarsel for 14 steder langs elva i Berkshire og Surrey. Politiet mente at så mange som 2.500 hjem i Surrey kunne bli oversvømt. Dette tallet viser seg å være det dobbelte. Rundt 5000 boliger i Sør-England er blitt oversvømt som følge av flommen de siste dagene.

Senere ble alvorlig flomvarsel sendt ut for ytterligere to andre steder i det sørvestlige Somerset Levels, som har hatt flere områder under vann den siste måneden. Alvorlig flomvarsel indikerer at det kan være fare for menneskeliv.

- Tar ansvar
På en pressekonferanse i London tirsdag sa David Cameron at han er klar til å ta ansvar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Ben Stansall

Kjemper mot vannet
Siden torsdag har britene måttet sette inn soldater for å forsøke å holde flom- og regnvann unna de hardest rammede stedene. Store landområder står under vann, og en av de sentrale jernbanestrekningene har fått store skader. Søndag måtte de britiske forsvarsstyrkene trå til og bygge forsvarsverk i sand i Somerset. Nesten tre millioner liter vann har blitt pumpet ut av dette området daglig den siste tiden.

Rundt 5000 boliger i Sør-England er blitt oversvømt som følge av flommen de siste dagene, og flere hundre personer er evakuert.

- Jeg har bodd her i 44 år, og jeg har aldri sett noe lignende, sier Paul Palmer fra Hurst i Berkshire.

Han forteller til BBC at kloakksystemet i landsbyen er blokkert, og at vann stiger opp fra toalettene i husene.

- Hele gaten er under vann. Det strømmer vann gjennom huset, og garasjen er helt oversvømmet. Det er som en skrekkfilm, forteller Asif Khan fra landsbyen Colnbrokk i Berkshire.

Verste på 250 år
Den pågående vinterflommen skal være den verste i Storbritannia på nesten 250 år. Ifølge værvarselet ligger det fortsatt an til veldig vått vær denne uka. Mandag ser imidlertid ut til å bli den tørreste dagen, men dette hjelper lite på den høye vannstanden ettersom tidligere regn fortsatt jobber seg nedover i vannstrømmen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det anslås at vannstanden vil stige sørøst i Storbritannia på tross av det ikke er ventet særlig regn i løpet av dagen.

Krangler om ansvar
Resten av uken er det spådd regn i deler av Wales og sørvest i England, noe som kan øke vannstanden i områdene ytterligere. Det er sendt ut over 350 mindre alvorlige flomvarsler i landet.

Kommunalminister Eric Pickles innrømmet søndag at regjeringen gjorde en feil da den ikke mudret de flomrammede områdene sørvest i landet, der det også er ventet mer flom. Han skyldte på dårlige råd fra den britiske miljøetaten Environment Agency, noe som har vekket sinne hos Lord Chris Smith, etatens styreleder. Lord Smith mener problemet er regjeringens budsjettkutt og regler.

Styrelederen, som tidligere var blant statsrådene i den avgåtte Labour-regjeringen, forteller at Finansdepartementet har begrenset hvor mye etaten har lov til å bruke på håndtering av flom i Somserset.

Statsminister David Cameron besøkte de flomrammede områdene sørvest i landet mandag. Statsministeren har tidligere gitt garantier om ekstra pumper, sandsekker, støtte fra sivilforsvaret, penger og hyppige oppdateringer om værutsiktene. (©NTB)

Flere flombilder under her:

Foto: Luke Macgregor

Foto: Eddie Keogh

Foto: Eddie Keogh

Foto: Eddie Keogh

Foto: Eddie Keogh

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag