*Nettavisen* Nyheter.

Vestavind gir væromslag og plussgrader

Varme luftmasser er på vei mot Norge og vil gi plussgrader både i nord og sør. Meteorologene advarer for snøskredfare og underkjølt regn - NAF ber folk vurdere å la bilen stå.

02.12.19 15:40

OSLO (Nettavisen): - Natt til tirsdag kommer den varme luften, sier statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis til Nettavisen mandag og varsler et skifte med betydelig temperaturøkning i hele landet.

Med omslaget og nedbøren kommer også et farevarsel om glatte veier fra natt til tirsdag. Meteorologene advarer for underkjølt regn og regn som fryser på bakken i hele landet.

Se oppdatert farevarsel på yr.no

- Vestavind og varm luft

- Hele landet får vestavind, og det bringer med seg varm luft. Det gjelder også i nord, hvor det har vært en stormfull helg med lavtrykk, snøbyger og mye vind. Nå går det fra snø til regn også i Nord-Norge. Fra og med tirsdag får Nordland ganske varme luftmasser, og det samme gjør Troms i løpet av tirsdag ettermiddag. Den eneste plassen i nord med minusgrader blir da Finnmark, sier meteorologen.

Det er også sendt ut farevarsel for mandag og tirsdag på rødt og oransje nivå for snøskredfare flere steder i landet. Se oppdatert varsel på varsom.no.

Klikk på bildet for å forstørre. SNØSKREDFARE: Mandag er det varslet stor snøskredfare i Nord-Norge, mens det tirsdag øker skredfaren i Sør-Norge på grunn av mildværet. Sjekk oppdaterte meldinger på varsom.no.

SNØSKREDFARE: Mandag er det varslet stor snøskredfare i Nord-Norge, mens det tirsdag øker skredfaren i Sør-Norge på grunn av mildværet. Sjekk oppdaterte meldinger på varsom.no. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

Varmest tirsdag blir det langs kysten i Sør-Norge og på Vestlandet, der temperaturen kan komme opp i 7-8 grader. Oslo kan vente seg temperaturer opp i 4 grader, mens lenger inn i landet blir det kaldere. De kaldeste stedene kan få minusgrader, men selv oppe i høyden, som på Beitostølen, kan det bli plussgrader fra tirsdag, viser prognosene.

Farevarsler for underkjølt regn

Meteorologene er ute med farevarsler for underkjølt regn i flere fylker.

- Vi venter regn som fryser på bakken i Telemark, Vestfold, Østfold, Akershus, Buskerud, Oppland, Hedmark og Trøndelag, sier Sarchosidis om farevarselet som gjelder fra tirsdag morgen.

- Selv om det blir plussgrader, venter vi regn som fryser på bakken, sier han.

- Situasjonen med vestavind vil vare noen dager. Det dannes nye lavtrykk vest for Norge og sender inn varmluft, sier meteorologen.

Klikk på bildet for å forstørre. GLATTE VEIER: Meteorologene har sendt ut farevarsel for underkjølt regn og regn som fryser på bakken i hele landet. Det starter i sør tirsdag kveld og når Nord-Norge tirsdag formiddag.

GLATTE VEIER: Meteorologene har sendt ut farevarsel for underkjølt regn og regn som fryser på bakken i hele landet. Det starter i sør tirsdag kveld og når Nord-Norge tirsdag formiddag. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

De glatte veiene gjør at NAF ber folk vurdere om å la bilen stå:

– Er du usikker på å kjøre når det er ekstra glatt, vurder å la bilen stå, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF i en pressemelding.

– Møter du på underkjølt regn er det viktig å tilpasse farta – mer enn du tror. Jo høyere fart du har, dess vanskeligere blir det å takle bilen på glatt føre. Bremselengden øker også. Det gjelder å ta det veldig rolig. Det viktigste er å komme vel frem, ikke raskest mulig frem, råder Sødal.

- Onsdag blir det regn også i Nord-Norge, inkludert Vest-Finnmark. Kun Øst-Finnmark kan vente seg snø. Dagen starter bra på Vestlandet, mens det på ettermiddagen ventes regn. Kun Østlandet og Agder-fylkene kan vente seg ganske bra vær onsdag. Østlandet kan få 2-7 grader. For Vestlandet ventes temperaturer på 6-9 grader. Når vi nærmer oss helgen, kan det på kysten bli temperaturer opp i 10 grader, sier Sarchosidis.

Se de siste Twitter-meldingene fra Meteorologisk institutt:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.