Gå til sidens hovedinnhold

Vesten forbereder seg på bruk av olje fra reservelagre

Teheran (NTB-Reuters): Vestlige land har planer klare om å ta i bruk store mengder olje fra kriselagre dersom Iran gjør alvor av trusselen om å stanse oljetransporten gjennom Hormuzstredet.

Ifølge diplomater og kilder i oljeindustrien har høyerestående tjenestemenn i Det internasjonale energibyrået (IEA) denne uken diskutert en plan om å frigi 14 millioner fat olje per dag med statseid olje som finnes på lager i blant annet USA, Europa og Japan. Denne mengden skal etter planen kunne opprettholdes i en måned.

Den alternative oljetilførselen skal kunne erstatte mesteparten av oljetransporten på 16 millioner fat som daglig blir fraktet gjennom Hormuzstredet i Persiabukta, dersom Iran gjør alvor av truslene om å blokkere transporten gjennom stredet.

Rundt en tredel av verdens oljetransport til sjøs går gjennom stredet, og en stans i skipstrafikken her ville få enorme internasjonale økonomiske og energipolitiske konsekvenser.

Ordkrigen mellom iranske myndigheter og vestlige land har de siste ukene tilspisset seg, og blant annet USA har sagt at en stans av trafikken i området ikke vil bli tolerert. (©NTB)

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen