Gå til sidens hovedinnhold

- Vestens egen feil om nordmannen angriper

Reagerer på at de ikke har blitt informert om terrortrent nordmann.

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) meldte mandag denne uken at en nordmann i 30-årene har nylig gjennomført terrortrening i Jemen, og venter på oppdrag fra al-Qaida til å angripe eventuelle mål i Vesten. AP siterer kilder hos tre europeiske etterretningstjenester, som omtaler nordmannen som operativ - hvilket betyr at han er ferdig trent og klar for terroroppdrag.

Jemenittiske myndigheter skal ha en oppfatning av at europeiske etterretningstjenester overdramatiserer betydningen til nordmannen, som angivelig er operativ i Jemen. Det opplyser journalister som har innhentet informasjon i Jemen på vegne av Nettavisen.

- Ukjent for Jemen
En kilde i Jemens nasjonale sikkerhetstjeneste sier de ikke har noe informasjon som tilsier at en nordmann skal være operativ i Jemen.

- Vår ferskeste etterretningsinformasjon kan ikke bevise at en nordmann vil angripe ved å bruke Jemen som utskytningsrampe, sier kilden, som ønsker å være anonym.

En annen kilde i Jemens forsvarsdepartement sier jemenittiske myndigheter overvåker noen titalls utledninger bosatt i Jemen, blant annet amerikanere og europeere. Men han avviser at de har en nordmann på overvåkingslisten.

- Hvis Al-Qaida angriper igjen, så må Vesten bebreides for ikke å ha gitt den nødvendige etterretningsinformasjonen til jemenittiske myndigheter, som ønsker å ivareta sikkerheten til alle, sier kilden i det jemenittiske forsvarsdepartementet.

- Ulovlig opphold?
Kilder i Jemens innenriksdepartement utelukker ikke at nordmannen kan ha tatt seg inn i Jemen på ulovlig vis. Han reagerer på at Jemen ikke har blitt informert om nordmannen.

- Hundrevis fra Vesten har bodd i Jemen i årevis, og om noen av dem utgjorde en internasjonal sikkerhetstrussel, så skulle Jemen ha blitt informert av land som er kjent med slik kritisk informasjon, sier kilden.

PST ønsker verken å avkrefte eller bekrefte om de har utvekslet etterretningsopplysninger med jemenittiske etterretningsbyråer.

- Vi har ikke noen mulighet til å snakke om detaljene rundt dette, sier kommunikasjonsrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Siv Alsén, til Nettavisen.

PST er sparsommelig med opplysninger vedrørende den terrortrente nordmannen.

- Vi har verken bekreftet eller avkreftet dette. Det vi har henvist til er trusselvurderingen som sier at flere personer i Norge reiser til konfliktområder for opphold i treningsleirer eller deltagelse i kamphandlinger, sier Alsén.

- Ikke overrasket
Etterretningsekspert Helge Lurås sier det ikke er overraskende om Norge ikke deler etterretningsinformasjon med Jemen på et bilateralt nivå.

- Hvis Norge selv ikke har god forbindelse med landets etterretningstjeneste, så er det mulig at man samarbeider gjennom en tredjepart, som for eksempel amerikanerne, sier leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), Helge Lurås, til Nettavisen.

- Al-Qaida har de senere årene fått et sterkt fotfeste i Jemen. Er det ikke da kritikkverdig at man ikke deler etterretningsinformasjon med jemenittiske etterretningstjenester?

- Dette er ikke nødvendigvis kritikkverdig. En av grunnene til at man ikke samarbeider, er at man er redd for at informasjon lekker til miljøer som man ikke vil skal få informasjon. Det er også bekymring for lojaliteten til personer som jobber i disse (jemenittiske) etterretningsmiljøene, og for land som Norge så må man også ta hensyn til menneskerettigheter og behandlingen av terrormistenkte, sier Lurås.

- Det har vært mistanke og spekulasjoner om den tidligere jemenittiske presidenten, Ali Abdullah Saleh, så det hensiktsmessig å ha en viss andel av al-Qaida i landet fordi det bidro til amerikansk støtte. Til en viss grad var det mistanke om hvorvidt myndighetspersoner var mindre enn helhjertet med å gå etter denne bevegelsen, sier han.

- Kan gi desinformasjon
Lurås sier det er flere ting ved denne saken som ikke er blitt godt nok belyst.

- Det virker på meg som at disse etterretningstjenestene som påstår å være kilder til dette, virker å være mer snakkesalig i forhold til det de pleier å være.

Han sikter til de europeiske etterretningskildene som formidlet informasjonen om nordmannen til nyhetsbyrået Associated Press.

- Jeg tror det er en god del ting vi ennå ikke vet. E-tjenester kan både gi informasjon og desinformasjon, og det er viktig å ha i mente, at man ikke vet hva som er tilfellet her.

- Jeg betviler ikke at det er en nordmann i Jemen, men i hvilken sammenheng, er litt uklart, sier Lurås.

Kommentarer til denne saken