Gå til sidens hovedinnhold

Vestkantsommer for en hver smak

Her får du tips til sommeraktiviteter enten du er kong Salomo eller Jørgen Hattemaker.

OSLO VEST: For enten du er stinn av gryn eller om alle feriepengene gikk til å betale restskatten, har vi i Lokalavisen laget noen tips til sommeraktiviteter i våre egne bydeler.

For luksusdyret:

Ved å feriere i egen by får du følgelig et romsligere økonomisk utgangspunkt, da du slipper å budsjettere med reise- og losjikostnader.

Dette «overskuddet» kan åpne for å sjekke ut butikker og restauranter som ligger på øverste prisnivå.Shopping:

Et av storbyferiens mange synonymer er shopping, og på det området har Frogner mer enn nok å by på - flere av designbutikkene holder et internasjonalt nivå.

Voga i Professor Dahls gate 5 er et obligatorisk stoppested når high end-fashionistas skal på handlerunde i Oslo. Butikken fører merker fra kjente designere som blant andre Ann Demeulemesteer, John Galliano og Vivienne Westwood. I motsetning til mange liknende forretninger i det store utland er betjeningen både joviale og hjelpsomme.

En annen designforretning som holder et internasjonalt nivå er Secret Society i Briskebyveien.. Bak butikken står suksessagenturet Blender Agency, som blant annet fører Alexander Wang, Helmut Lang og Marc by Marc Jacobs. Sett gjennom norske øyne er det kanskje et tilstrekkelig kvalitetsstempel at butikken ble omtalt i franske Vogue allerede før åpningen?

Bogstadveien/Hegdehaugsveien er kjent som shoppinggate numero uno i hovedstaden, men Skovveien har også mye spennende å by på. Nedover gatestumpen som munner ut i Bygdøy Allé finner du kvalitetsforretninger som Spazio, Benedikte Ferner, Bruuns Bazaar, Filippa K og Hassan/Den Dama.Spise:

Shopping er en energikrevende affære, og det skulle vel bare mangle at bydelen med de beste shoppingmulighetene også hadde noe å by sultne sjeler.

I Oslo er fire restauranter tilgodesett med en stjerne i den prestisjetunge Michelin-guiden for 2010 - selve premissleverandøren for gastronomiske eventyr i Europa. Hele tre av de fire holder hus innenfor Frogners bydelsgrenser: Restaurant Oscarsgate, Le Canard (i President Harbitzgt. 4) og Spisestedet Feinschmecker (i Balchens gate 5).

Det er ikke dermed sagt at du må ha stjerne i den boka for å kunne levere en utsøkt, kulinarisk opplevelse; Palace Grill i Solliveien 2 er blant dem som har stjerner i de fleste andre bøker.

De fleste restaurantanmeldere ville nikket anerkjennende til påstanden om at det ville vært obligatorisk å innta et måltid på Palace i en ideell verden.

Ytterst på Aker Brygge, nærmere bestemt på adressen Stranden 75, finner vi et annet bejublet spisested - Lofoten Fiskerestaurant. Da Bjørn Tore Furset åpnet restauranten i 1997 ville han vise Oslo hvordan sjømat kunne smake når den var tilberedt av spesialister. Vi tør anbefale å ta turen innom og finne ut om han har lykkes.

For hvermansen

De fleste av oss har satt av litt penger til feriering, samtidig som vi ikke kan feriere oss fra går og grunn. Her får du tipsene som passer de flestes lommebok.Sykkelsightseeing:

For bare 80 kroner kan du skaffe deg et bysykkelkort, som gir deg fri tilgang til bysykler på over hundre stativer i sentrumsbydelene. Du kan beholde sykkelen i tre timer av gangen, noe som gir gode muligheter til en sykkelsightseeing i egen by.

Er du av det urbane slaget anbefales å utforske smågater i både egen – og andre – bydeler, mens vil du ha natur er Bygdøy en perle, også for syklister.

Bestill ditt bysykkelkort på www.oslobysykkel.no og sjekk for eksempel www.oslosykkelkart.no for å legge opp en rute.


Båttur på Oslofjorden:

Det finnes en rekke forskjellige båtturer du kan bli med på i Oslofjorden, til en langt fra avskrekkende pris. Det aller rimeligste alternative er å kjøpe vanlig sporveisbillett og dra på øyhopping i indre Oslofjord, eventuelt ta båten til Bygdøy.

Legger du på en drøy hundrelapp kan du få med både sightseeing og andre godsaker. For eksempel kan du bli med på aftencruise, musikkcuise eller hva med Grand Tour of Oslo? Hele 7,5 timer sightseeing, både per båt og per buss. Sjekk for eksempel www.trafikanten.no eller www.boatsightseeing.com for avgangstider og priser.Festivalliv:

Oslo er alle musikkfestivalers mekka, og selv om et festivalpass med påfølgende inntak av mat og drikke på festivalområdet lett kan koste skjorta er det fullt mulig å leve det glade festivalliv for en langt billigere penge.

I perioden 14.-17. juli går «billifestivalen» Oslo Live av stabelen på Kontraskjæret, for bare 200 kr dagen.

Ellers har både Oslo Jazzfestival (16.-21. august) og Øyafestivalen (10.-14. august) en rekke gratisarrangementer, blant annet i forbindelse med Øyanatt. Sjekk www.oslolivefestival.no, www.oyafestivalen.no og www.oslojazz.no.

For fattiglusa

Selv om Oslo er å regne som den dyreste hovedstaden i Europa, er det heldigvis nok av aktiviteter for den blakke turisten eller bybeboeren, også i løpet av sommerferien.

Først av alt, benytt tiden til å være turist i egen by.


Ut i parken:

Gå på fullstendig gratis kunstopplevelse i Frognerparken, sjekk ut alle statuene til Gustav Vigeland i parken som aldri stenger.

St. Hanshaugen er fremdeles grillkonge-parken, og kan skilte med byens best utsikt og drikke til overkommelige priser på friluftsserveringen. En litt mindre kjent, men behagelig park, er lillesøster til haugen, nemlig Stensparken. Ta turen opp på blåsen, ligg i gresset og les en bok eller besøk uteserveringen ved bassenget, nå også med alkoholservering. Uranienborgparken, Slottsparken og Dronningparken er andre klassikere.

Museer og sykkel:

Astrup Fearnley er ikke lenger gratis, men går du noen meter bort til Museet for Samtidskunst på Bankplassen kan du få med deg gratis kunst også i sommer.

Ta turen innom Galleri A i Vibes gate eller Kunstnerforbunved rådhuset for årets Sommerutstillinger.

Ta med barna til lekeborgen i Frognerparken, bad på Paradisbukta og Huk, slapp av inne på Vår Frelsers gravlund, og ta en sykkeltur langs Akerselva rundt Maridalsvannet med badestopp på Frysja.

Tur på festningen:

Klar for historie om Akershus festning? Guidede turer på to språk, norsk og engelsk tilbys gratis flere ganger daglig.

Klokka 12.00 er det omvisning for barn i underjordisk gang og kanonrom. Historien om fangene på fortet går som omvisning på lørdager og søndager klokka 12.00 og 15.00, og vil du være med på omvisningen «700 års historie» går denne av stabelen 12.00, 15.00 og 16.00 hver dag.

Det er bare å møte opp ved inngangsporten for mer info. Fra 14. til 29 .august blir det bare turer i helgene.


Har du sommertips? Del dem gjerne med oss på redaksjon.fs@lokalavisen.no, eller bruk kommentarfeltet under!

SkjeriOslo kårer Byens beste i Oslo:
Byens beste kjøpesenter, sushi, kaffebar og pizza. Se full oversikt her!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien