RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vestlandet forbereder seg på orkan

Uværet «Nina» er ventet å treffe kysten på Vestlandet lørdag ettermiddag.
Uværet «Nina» er ventet å treffe kysten på Vestlandet lørdag ettermiddag. Foto: Meteorologisk institutt
Politi og forsikringsselskaper ber folk være føre var før ekstremværet Nina slår til i helgen.

Vestlandet forbereder seg på uværet som er ventet å slå til lørdag. Ekstremværet har fått navnet Nina og er ventet å ramme hardest i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

I Hordaland ventes det vestlig liten storm, med full storm utsatte steder. Vindkastene kan komme opp i orkan styrke, skriver Bergensavisen.

– Når vi får vestlig vind, som dette er, så er det ofte vindkastene som gjør størst skade, sier Mette Skjerdal, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Slik det ser ut nå, vil vinden vil være verst i nordlige deler av Hordaland.

– Jeg tror nok vinden vil merkes veldig godt i hele fylket. Det kan bli sterk vind lengre sør også, varselet kan endre seg.

– Ja, det har vært litt frem og tilbake de siste dagene, og senest i morges avblåste BA stormen i Bergen. Hva gjør vi feil?

– Det har rett og slett vært veldig stor usikkerhet rundt dette lavtrykket. De ulike prognosene er fortsatt ikke helt enige med hverandre, sier Skjerdal til BA i 20-tiden.

I Hordaland ventes det også stor snøskredfare – faregrad 4 – i Rogaland og sørlige Hordaland på grunn av mye nysnø og kraftig vind.

– Det kommer nok til å bli en del stengte veier i fjellet, sier Skjerdal.

Storm og orkan

I Sogn og Fjordane ventes det vestlig full storm, sterk storm på utsatte steder. Ved Stad kan det komme opp i orkan. Også på Sunnmøre ventes det muligheter for vestlig liten storm. I Romsdal og på Nordmøre ventes ikke vinden å overstige sterk kuling inn over land.

Fredag varsler også Meteorologisk institutt om kraftige vindkast i Trøndelag og Nordland lørdag. Også Østlandet vil merke uværet, om enn ikke i samme grad som Sørlandet og Vestlandet.

– Ta forholdsregler

– Selv om meteorologene fremdeles er litt usikre på hvor voldsomt uværet vil bli og akkurat hvor det vil ramme verst, tar vi ingen sjanser og går ut og ber folk ta forholdsregler, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i forsikringsselskapet If.

Erfaringene fra tidligere hendelser viser at det lønner seg å være føre var.

Derfor ber han folk følge godt med på værvarslene og gjøre forberedelser som å sikre eiendeler utendørs og sjekke at hustaket er helt og vil tåle store nedbørsmengder.

Løse juletrær som er satt utenfor huset bør tjores fast eller legges inn i garasje eller uthus. Det samme gjelder utemøbler.

Å sjekke at takrenner, rister og avløp ikke er tette eller fulle av løv, er også viktig for å hindre skader ved mye nedbør og høy vannstand.

Nedbemanner installasjoner

Den varslede stormen fører også til at Statoil nedbemanner åtte installasjoner i Nordsjøen. De berørte plattformene er Statfjord B og C, Troll B, Kvitebjørn, Snorre B, Veslefrikk/Huldra og Heimdal, melder Offshore.no.

– Årsaken er begrensninger på livbåter grunnet varslet bølgehøyde, sier pressekontakt Ørjan Heradstveit i Statoil.

Etter det Offshore.no forstår, skal det dreie seg om et par hundre ansatte.

Telenor øker også sin beredskap før uværet slår inn for fullt. Selskapet har iverksatt flere tiltak for å redusere konsekvenser av eventuelle utfall og feil som kan oppstå i forbindelse ekstremværet. Ekstra personell er kalt inn og beredskapsutstyr klargjort, melder selskapet i en pressemelding.

– Sjekk båten

Selv om båteiere flest har satt båten på land, har mange fortsatt båtene liggende ute hele året. Båteiere i risikoutsatte områder bør derfor ta en tur ned til båten og dobbeltsjekke fortøyningene. Båteiere som har båten på land, bør sjekke at den står stabilt i krybben.

Også politiet går ut med råd og tips i forkant av uværet. Sunnmøre politidistrikt og Rogaland politidistrikt varsler at de vil ha ekstra beredskap i helgen på grunn av det varslede uværet.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere