Vestlige land tupper ut Syria

Foto: HANDOUT (Reuters)

Men Sverige vil ikke, og Norge kan ikke.

29.05.12 18:10

Som en reaksjon på den siste tids krigshandlinger i Syria har nå en rekke land valgt å kaste ut Syrias ambassadører og/eller andre diplomatiske representanter i sine land.

Australia, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Canada er blant landene som tirsdag har annonsert at de vil gå til dette skrittet, ifølge CNN.

Norge har ingen å kaste ut
Norge har tidligere stengt driften av sin ambassade i Syria, men Syria har ingen diplomatisk tilstedeværelse i Norge, så det blir derfor ingen slik reaksjon fra norsk side.

Nordmenn som har ønsket visum til Syria har ofte benyttet seg av Syrias ambassade i Sverige, men Norges utenriksdepartement vil ikke legge seg opp i hva Sverige eventuelt velger å gjøre.

- Syria har en ambassade i Sverige, men eventuelle reaksjoner mot den er det Sverige som styrer, sier Hanne Melfald, kommunikasjonsrådgiver i UD, til Nettavisen.

Sverige: - Syria får bli hos oss
Sverige vil foreløpig ikke hive seg på bølgen av vestlige land som hiver ut syriske representanter.

- Vi kommer ikke til å utvise syriske representanter nå, sier kommunikasjonssjef ved Sveriges utenriksdepartement, Anders Jörle, til Nettavisen.

- En slik reaksjon vil kunne gjøre det vanskeligere for våre diplomater å forbli i Syria, og vi ønsker å fortsette å ha ører og øyne på bakken i Syria, sier Jörle.

- Assad er en folkemorder
Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius har kalt Syrias president Bashar al-Assad «en morder», og Australias utenriksminister Bob Carr har sagt at de som står bak Houla-massakren vil bli stilt til ansvar.

- Bashar al-Assad er en folkemorder. Han må gi fra seg makten; jo fortere, jo bedre, sa den franske utenriksministeren til avisa Le Monde.

Frankrikes president Francois Hollande meddelte pressen at Syrias ambassadør til Frankrike blir hivd ut av landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.