RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vestlige land vil kreve stenging av iransk atomanlegg

Sist oppdatert:
Washington (NTB-Reuters): USA og andre vestlige land kan komme til å kreve at Iran lukker og avvikler et nybygget underjordisk atomanlegg i forbindelse med forhandlingene om landets atomprogram.

Ifølge avisen New York Times planlegger landene også å kreve at Iran stanser produksjon av brensel som er laget ved å anrike uran på et høyt nivå, samt utskiping av eksisterende lagre av den type brensel fra Iran. Opplysningene er gitt av amerikanske og europeiske diplomater. De sier til avisen at de ikke kan tenke seg at samtalene ender med en avtale som lar Iran beholde lagre av brensel som etter anrikelsesprosessen har en renhet på 20 prosent, og som kan omdannes til en type uran som kan brukes til å lage en atombombe innen få måneder.

- Vi har ingen idé om hvordan iranerne vil reagere. Vi vil trolig ikke få vite det før etter første møte, sier en tjenestemann i Obama-administrasjonen få dager før en ny runde med atomforhandlinger skal innledes i Istanbul.

Samtidig ble det meldt at partene hadde blitt enige om å holde en ny runde med samtaler i Bagdad hvis samtalene i Istanbul er vellykkede. Det er over ett år siden den forrige runden brøt sammen.

USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, Kina og Tyskland er alle involvert i forsøket på å komme fram til en avtale. Også Russland og Kina har beklaget at Iran nå har trappet opp anrikingen av uran til et høyere nivå i det underjordiske anlegget ved byen Qom. Plasseringen gjør at det er bedre beskyttet mot eventuelle israelske og amerikanske angrep. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere