*Nettavisen* Nyheter.

Vestlige ministre valfarter til Kiev – rolig på Krim

Kiev (NTB-AFP-Reuters): Flere av EUs utenriksministre tar onsdag turen til Kiev, mens USAs John Kerry og Russlands Sergej Lavrov møtes i Paris. Det er ikke meldt om ny uro på Krim-halvøya.

05.03.14 08:18

Onsdag er det duket for en rekke møter som muligens kan bidra til en mindre konfronterende linje mellom Russland og vestlige land i striden om Ukraina.

USAs utenriksminister John Kerry møter sin russiske motpart Sergej Lavrov i Paris, der begge deltar på en lenge planlagt konferanse om Libanon. Det skjer dagen etter at Kerry var i Kiev og anklaget Russland for å planlegge flere intervensjoner i Ukraina, og en amerikansk tjenestemann varslet at sanksjoner mot Russland er rett rundt hjørnet.

I Brussel er det planlagt et møte mellom Russland og NATO, mens EUs utenrikssjef Catherine Ashton er ventet til Kiev sammen med flere av EU-landenes utenriksministre. Med i følget er blant annet danske Martin Lidegaard og svenske Carl Bildt.

Børsene opp

Selv om vestlige land truet russerne med økonomiske og politiske straffetiltak, ser finansmarkedene ut til å ha tro på at det verste er over.

Både i New York og i Asia skjøt aksjekursene i været etter at Russlands president Vladimir Putin forsvarte den russiske intervensjonen på Krim-halvøya og understreket at maktbruk bare er siste utvei.

Dette ble tolket av investorene som at spenningen er i ferd med å dempe seg, og at krisen ikke kommer til å ende i krig.

En russisk oppskyting av en interkontinental rakett midt i krisen viste seg å være en helt rutinemessig prøveoppskyting som USA var blitt varslet om på korrekt vis i tråd med START-avtalen, i god tid før krisen i Ukraina oppsto.

Leter etter politisk løsning

USAs president Barack Obama hadde tirsdag en timelang samtale med Tysklands statsminister Angela Merkel der de to drøftet et forslag han har lagt fram for Putin, og som kan gi Russland en utvei fra krisen.

Forslaget innebærer at Russland trekker sine styrker ut av Krim-halvøya og åpner for at internasjonale observatører passer på at rettighetene til de russisktalende i Ukraina blir respektert. Forslaget betyr at russerne må forholde seg til de nye myndighetene i Ukraina.

Men Obama truer også med å utebli fra det planlagte G8-møtet i Sotsji i juni om Russland ikke snur i Ukraina.

Før samtalen med Merkel gjorde han det klart at Putin ikke lurer noen når han påstår at russiske styrker ikke befinner seg på Krim.

Full kontroll

Russiskvennlige styrker har full kontroll over Krim-halvøya, og 20 ukrainske baser er omringet slik at soldatene ikke slipper ut.

Russerne sier at alle russisktalende i uniform er lokale selvforsvarsgrupper, men russiske soldater er observert mens de ble brakt inn på lastebiler med ferje fra Russland. Mange flere skal ha kommet med transportfly og helikopter.

Foreløpig snakker de vestlige lederne og Putin fortsatt forbi hverandre. På en pressekonferanse tirsdag kom Putin med et robust forsvar for de russiske operasjonene på Krim og insisterte på at maktbruk bare er siste utvei.

Obama anerkjenner at Russland kan ha legitime interesser i Ukraina, men sier at det ikke gir ham noen rett til å intervenere militært.

– President Putin ser ut til å operere med et annet sett advokater som tolker ting annerledes. Men han lurer ingen, sa han.

Likevel kan det bli vanskelig å finne fram til sanksjoner som rammer Russland. USA og Russland har relativt lite handel seg imellom, mens Europa risikerer å skade seg selv på grunn av avhengigheten av russisk gass. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag