RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øvet cybersikkerhet med EU

Foto: NorCERT
Sist oppdatert:
Norge var med da EU testet sitt cyberforsvar.

Du har kanskje aldri hørt om Norwegian Computer Emergency Response Team eller NorCERT før? Denne gjengen holder til på Akershus festning i Oslo, og er det digitale Norges svar på hovedredningssentralen. Når det kommer alvorlige datangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon, er det NorCERT som slår alarm og koordinerer responsen.

70 land deltok
Torsdag i uka som fikk Norge og NorCERT for første gang anledning til å teste cyberforsvaret i stor skala, i en øvelse som involverte alle EU-landene samt Norge, Sveits og Island. «Cyber Europe 2010» var navnet på øvelsen, der mer enn 150 eksperter fra 70 land deltok.

- Norge klarte seg bra. Vi gjorde ingen blemmer underveis, sier operasjonsleder Anders Hardangen i NorCERT til Nettavisen. Han hevder Norge ikke er noen sinke i klassen når det gjelder cybersikkerhet.

Hackerangrep
Scenariet i øvelsen var dramatisk: Hackere forsøkte å ta ned internettforbindelsene mellom de ulike landene ved å utnytte et hittil ukjent sårbarhet i ruterprogrammet. Og i øvelsen klarte hackerne delvis å bringe internett i kne, gjennom at internettforbindelsen forsvant i noen land underveis.

Men det var altså bare en øvelse. I virkeligheten var internett oppe og gikk hele tiden, og ingen merket noe til øvelsen utenom de som var involvert i «spillet». Det ble regissert fra Aten, mens deltakerne satt hjemme i sine lands respektive cyberforsvarslokaliteter og gjorde sitt beste for å nedkjempe angriperne.

- Noe av det helligste vi har
Men scenariet i øvelsen er en reell trussel, bekrefter Hardangen.

- Rutingtrafikken på internett er noe av det helligste vi har.

Måtte håndtere 320 hendelser
«Cyber Europe 2010» er det første, store skrittet for å styrke Europas cyberforsvar, skriver Enisa - EUs kontor for informasjonssikkerhet - på sin nettside. De forteller at deltakerne ble utsatt for 320 hendelser under øvelsen. Nå er det opp til medlemslandene og bake inn lærdommen fra øvelsen i sine strategier, heter det.

Stor konferanse om cybersikkerhet
NorCERT er en del av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som tirsdag og onsdag avholder en konferanse om cybersikkerhet i Oslo.

Her skal NorCERT blant annet demonstrere et målrettet angrep og avdelingsdirektør Christophe Birkeland i Nasjonal sikkerhetsmyndighet skal snakke om sårbarhetsbildet knyttet til IKT i Norge.

Statsråder mener IT-sikkerhet må styrkes
Justisminister Knut Storberget og forsvarsminister Grete Faremo innleder konferansen med en videohilsen.

I en pressemelding sier de at IT-sikkerheten i Norge må styrkes.

- Både i det private og i det offentlige vet vi at det er mye å gjøre for å heve tryggheten og sørge for at man ikke får det jeg vil kalle kriminelle anslag mot utrolig viktige IKT-funksjoner, sier Knut Storberget.

- Dette er konferansen om sikker ledelse og cybersikkerhet. Jeg tror det er svært viktige temaer å diskutere både for ledere og medarbeidere, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere