*Nettavisen* Nyheter.

Vet du egentlig hva du handler?

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Dette betyr merkene på matvarene.

15.03.13 22:21

(SIDE2:) Du finner over 100 merker på ulike varer når du handler i butikk. Men vet du egentlig hva de betyr?

Forbrukerrådet har laget en enkel merkeoversikt - vi gjengir noen merker du ofte ser i matbutikken:

Få full oversikt over alle merkene her.

Nøkkelhullet skal gjøre det enkelt å velge sunnere matvarer som inneholder mer kostfiber og mindre fett, sukker og salt. Merkeordningen gjelder for ferdigpakkede matvarer, i tillegg til at

nøkkelhull
nøkkelhull

fisk, frukt, bær, grønnsaker og poteter kan få nøkkelhullet selv om de ikke er innpakket.

Det er ulike kriterier for å få merket innenfor ulike matvaregrupper, slik at oster sammenlignes med oster og brød med brød og så videre.

Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning. Arbeidet med nøkkelhullsordningen skjer i samarbeid mellom Helsedirektoratet og Mattilsynet.

Brødskala’n er en frivillig privat merkeordning som viser andel av sammalt mel og hele korn i brød.

Dette betyr Brødskala'n:

brødskalan
brødskalan

- fint brød – ett kakestykke (0-25% sammalt mel eller hele korn)

- halvgrovt brød - to kakestykker (25-50% sammalt mel eller hele korn)

- grovt brød - tre kakestykker (50-75% sammalt mel eller hele korn)

- ekstra grovt brød - fire kakestykker (75-100% sammalt mel eller hele korn)

Merkene kan anvendes for brødvarer, inklusive ferdigmikser til hjemmebaking og brødbaser til bakere. (Merkeeier er NHO Mat og Drikke)

Les saken: Er brød sunt?

Ø-merket er det offisielle norske økologimerket og gir en garanti for at en vare er økologisk dyrket.

debio
debio

Bruk av Ø-merket setter krav til blant annet at det ikke er benyttet kunstgjødsel eller syntetiske sprøytemidler i produksjonen. Kravet til dyrevelferd er strengere enn i konvensjonelt landbruk.

Debio er en privat medlemsorganisasjon som kontrollerer og godkjenner økologisk produksjon i Norge. Tilsynet er basert på en avtale med Mattilsynet, og kontrollen omfatter både gårdsbruk, foredlingsbedrifter, pakkerier, omsetningsledd og importører.

Norges Astma- og Allergiforbunds (NAAF) private merkeordning merker produkter som gir minimal risiko for helsemessige plager. Kriteriene er spesielt tilpasset for å unngå helseplager for personer med allergier, astma og andre overfølsomhetsreaksjoner.

Naaf
Naaf

Alle NAAF-merkede produkter tilfredsstiller kravene til Svanemerket. Merkeordningen merker produkter innenfor produktgruppene hudpleie, rengjøring, tekstiler og møbler.

Ordningen merker produkter innenfor flere produktgrupper, blant annet hudpleie/kosmetikk, desinfeksjon, rengjøring, maling, inneklima, og enkelte bygningsartikler. Alle produktene blir vurdert på individuelt grunnlag.

Spesialitet-merket står for «Garanti for spesiell kvalitet og matopplevelse». Produktene med disse merkene må kunne dokumentere produktenes spesielle kvalitetsegenskaper, faktiske og opplevde.

Spesialitet
Spesialitet

De faktiske egenskapene kan fremkomme fra råvarer og/eller produksjonsprosessen. Råvarene skal ha norsk opprinnelse og produksjonen skal skje i Norge.

Før Matmerk godkjenner bruk av Spesialitet-merket, skal et eget uavhengig fagutvalg ha gitt sin anbefaling. Matmerk foretar regelmessig revisjon av godkjente merkebrukere. Etter tre år foretas en ny vurdering av om produktet tilfredsstiller kravene til Spesialitet-merket.

Fairtrade er en internasjonal merkeordning som styrker bønder og arbeidere i fattige land gjennom handel. Fairtrade-standardene sikrer bedre arbeidsforhold og handelsbetingelser, og gjør det mulig å investere i produksjon, lokalsamfunn og en bærekraftig framtid.

fairtrade
fairtrade

Målet med Fairtrade er at mer rettferdige handelsbetingelser skal gi bønder og arbeidere muligheten til selv å bekjempe fattigdom. Fairtrade-merkede produkter er fremstilt av jordbruksråvarer, som kaffe, te, sukker, bananer, druer, appelsiner, roser, nøtter og lignende.

Den uavhengige sertifiseringsorganisasjonen FLO-CERT kontrollerer at standardene overholdes.

Merket til Marine Stewardship Council (MSC ) er et miljømerke for fisk og sjømatprodukter. Merket garanterer at produktet kommer fra bærekraftig fiske.

Merke
Merke

MSC-merket sertifiseres av et uavhengig og godkjent sertifiseringsorgan.

Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som gir lovbeskyttelse til navn på tradisjonelle matprodukter med særpreg og klar tilhørighet til et bestemt geografisk område.

Merke
Merke

Målet med merkeordningen er å bidra til et større matmangfold og økt verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon.

I Norge har 23 norske matprodukter oppnådd en beskyttet betegnelse. I EU har over 1000 produkter blitt beskyttet på samme måte. Franskmennene har blant annet beskyttet sin Roquefort og italienerne sin Parmaskinke

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.