RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vet du hva kosttilskuddet inneholder?

Foto: Crestock (Crestock)
Det er dyrt og populært, men hva inneholder egentlig omega 3-produktene?

(SIDE2): Det er temaet i ukens utgave av Handelsbladet FK. Bladet skriver at til tross for at det ble omsatt omega 3-produkter for 270 millioner kroner det siste året, så er det ingen regler for hvor mye omgea 3 disse produktene må inneholde.

Ingen minimumsverdi
Dette bidrar til at omfanget av produkter stadig øker, og at Mattilsynet ikke har oversikt over produktmangfoldet.

Det jobbes nå i EU med å finne grenseverdier for hvor mye omega 3 et produkt må inneholde før det kan markedsføres med påstander om egenskapene til omega 3.

- Vi i Mattilsynet ønsker også grenser, det vil gjøre arbeidet vårt mye enklere. Det finnes ingen minimumsgrense når det gjelder omega 3 i dag, sier rådgiver i tilsynsavdelingen på Mattilsynets hovedkontor Anne Kristi Sommer til Handelsbladet FK.

Svært lite sammenlignet med tran
Handelsbladet skriver at anbefalingene fra EFSA, EUs vitenskapelige komité, er at 250 milligram omega 3 per dag er en passe referanseverdi for hvordan en minimumsdose skal defineres.

Om det blir standarden vil en skje tran inneholde 4,8 ganger minimumsdosen. En skje tran er myndighetenes anbefaling for hva man normalt bør spise.

- EFSAs anbefaling er en minimumsanbefaling. Det er ikke noe veien for å spise mer omega 3 enn dette, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Arnhild Haga Rimestad til Handelsbladet FK.

Les også: Omega-3 kan lure deg
Les også: Slik avslører du Omega3-juks
Helseeffekten av Omega 3: Sjekk din biologiske alder

Billigere og bedre med fisk
Mat og ernæringsfaglig rådgiver i Eksportutvalget for fisk, Ingeborg Mo, gav tidligere i høst Side2s lesere en rekke gode råd for hvordan man kan få i seg nok omega 3.

I Norge er anbefalingene å spise fisk to ganger i uken, gjerne fet fisk. Ifølge Mo er dette tilstrekkelig.

- Spiser du en laksemiddag i uken gir dette deg nok Omega 3 for den uken, velger du en torskemiddag gir det deg nok for den dagen. Et tips for de fleste kan være å spe på med for eksempel røykelaks eller sild i tomat, det er gode kilder til de næringsstoffene man trenger fra fisken.

Hva da med de mange kosttilskuddene, holder ikke det?

- Jo, men det er en dyr måte å få i seg Omega 3 på, og langt fra så smakfull, når du tenker på at en middag med fet fisk i uken kompenserer for dette inntaket.

Les hele saken her: Denne gjør oss til verdensmestere

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere