Vet ikke hvor mange norske barn som har reist til Syria

Denne måneden forsøkte en 15 år gammel britisk jente å reise til Syria. Men 15-åringen ble stanset i siste liten, og politiet fikk hentet henne ut av et fly som var klar til takeoff på flyplassen Heathrow (arkivbilde).

Denne måneden forsøkte en 15 år gammel britisk jente å reise til Syria. Men 15-åringen ble stanset i siste liten, og politiet fikk hentet henne ut av et fly som var klar til takeoff på flyplassen Heathrow (arkivbilde). Foto: Tim Ockenden (Pa Photos)

Britisk jente på vei til Syria ble stanset rett før takeoff. Norske barn har forsøkt å gjøre det samme.

6. desember stanset britisk politi en 15 år gammel jente fra å reise til områder som er kontrollert av Den islamske staten (IS). 15-åringen hadde flybillett til Istanbul i Tyrkia, og hadde nabolandet Syria som angivelig endedestinasjon.

Jenta hadde spart opp penger til billetten i all hemmelighet og rømte hjemmefra, skriver britiske medier.

Hun befant seg om bord i flyet på rullebanen på Heathrow, da politiet grep inn i tolvte time og fikk stanset flyet fra å ta av. En annen 15-åring, som reiste omtrent samtidig, skal imidlertid ha klart å reise.

Norske barn
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier de vet om norske barn som er forsøkt rekruttert eller rekruttert til Syria.

- Vi er kjent med at mindreårige har vært på vei til Syria og returnert til Norge. Om de fysisk har vært i Syria og IS-kontrollerte områder, ønsker jeg ikke å svare på, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, til Nettavisen.

Hugubakken vil ikke oppgi noen tall på norske mindreårige som har reist eller forsøkt å reise til Syria, og understreker at PST heller ikke vet med sikkerhet hvor mange det kan dreie seg om.

- Vi har ikke mulighet til å vite hvor folk reiser. Det vil uansett være tall som er vanskelig å dokumentere. PST har ikke en fullkommen oversikt over all rekrutteringsvirksomhet eller reisevirksomhet, sier han.

Trond Hugubakken Foto: PST

60 fremmedkrigere
- Men dere opererer vel med et tall innad i PST?

- Innad så opererer vi med kunnskap om reisevirksomhet. Vi sier at det er i overkant 60 fremmedkrigere som reiser til Syria, men antakelig er tallet høyere, sier han.

Tidligere har PST uttalt at det er færre enn ti tilfeller av norske mindreårige som de mistenker for å ha reist eller forsøkt å reise til Syria.

Det er en kjent sak at IS forsøker å rekruttere kvinner til å gifte seg med jihadister (hellige krigere). PST sier at norske kvinner også er rekruttert eller forsøkt rekruttert av IS.

- De er også blant målgruppen det drives rekruttering mot, sier Hugubakken.

Eventyrlyst
Melanie Smith, som forsker på radikalisering ved King’s College i London, har via sosiale medier fulgt med på 21 britiske kvinner som har sluttet seg til IS. Hun sier at rekruttene har endret seg den siste tiden.

- Jentene blir yngre. Typisk 19 eller 20. De ser heller ikke ut til å være spesielt fanatiske eller gudfryktige. De første rekruttene til Den islamske staten hadde praktisert en ekstrem fortolkning av islam hele livet, har hun tidligere uttalt i et intervju med The Guardian.

Nå sier hun at kvinnene som reiser, i større grad reiser på grunn av eventyrlyst, i likhet med mennene.

- Tilbyr cash
Evening Standard skriver at IS tilbyr cash til britiske jenter helt ned i 14-årsalderen for å reise til Syria og innlede forhold til jihadister, og at den militante gruppen har egne «tilretteleggere» i London som bistår kvinnene med å anskaffe pass.

I noen tilfeller blir mindreårige ledsaget av en voksen «tilrettelegger» helt fram til IS-kontrollerte områder, skriver avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag