Gå til sidens hovedinnhold

Vet ikke når de får vende hjem

Rasområdet er fortsatt ustabilt på Byneset i Trondheim søndag kveld.

– Nå må katta og hønene klare seg selv ei tid, sier Håvard Kjelstad til NTB. Han bor på gården Dammyra, et par hundre meter nedenfor rasstedet. Han står ved politisperringene utenfor rasområdet og ser mot hjemgården, men vet ikke når han får vende tilbake.

– Vi merket det først ved at strømmen gikk. Ei stund etter hørte vi helikopter i lufta. Vi fikk beskjed om å komme. Kona mi og jeg måtte forlate gården slik vi gikk og sto, forteller han.

– Det var uvirkelig å se hvordan leirsuppa fløt nedover. Det er ikke godt å si hva som kan skje når slike masser først kommer i bevegelse, sier Kjelstad.

50 evakuert

Det ble slått katastrofealarm da politiet søndag morgen fikk melding om et flere hundre meter langt og bred jordskred i Esp på Byneset i Trondheim. Både politi, ambulanser, brannvesen og eksperter fra Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) ble sendt til området.

Rundt 50 personer ble evakuert, og hele området ble sperret av. Ingen personer ble skadet, og ingen bolighus ble tatt av raset, som gikk i et jordbruksområde med korndyrking.

Ifølge VG opplyste politiet ved 21-tiden at halvparten av de 24 husstandene som ble evakuert, får flytte hjem søndag kveld.

Kvikkleire

- Skredet har gått i et kvikkleireområde. Skredområdet er fortsatt ustabilt, sier sjefingeniør Einar Lyche i NVE til NTB. Sammen med tre kolleger fra NVE kom han søndag til Esp for å overvåke utviklingen.

Det er et område på om lag 30 dekar som er rast ut, anslår han.

- Det raser fortsatt fra skredkanten. Raset spiser seg langsomt bakover i terrenget. Vi vet enn ikke hvordan det vil utvikle seg, sa Lyche søndag ettermiddag.

Han kan ikke si hvor lang tid det vil ta før skredet har stabilisert seg.

- Vi tar ett døgn av gangen. Foreløpig kan vi ikke gjøre annet enn å observere, sier han.

Les også: Evakuert etter to kilometer bredt jordskred

(NTB)

Kommentarer til denne saken