*Nettavisen* Nyheter.

Vet lite om innvandreres medievaner

Innvandrere leser lite aviser. Dette var utgangspunktet for Mediebedriftenes landsforening i våres, som undersøker hvordan avisene skal fange opp nye lesere.

20.06.08 11:05

- Hypotesen var at disse leser mindre aviser, forteller Bjørn Wisted, avdelingsleder for bransjespørsmål og næringspolitikk i Mediebedriftenes landsforening.

På oppdrag fra Mediebedriftenes landsforening (MBL) samlet TNS Gallup våren 2003 informasjon om innvandrere og avislesing. Poenget var å øke kunnskapen om fremmedkulturelle med annen avistradisjon.

I Norge finnes i underkant av 300.000 innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn. Her finnes med andre ord mange potensielle avislesere.

- Konklusjonen er at man ikke vet så mye. Men det som er interessant er at vi oppdaget at det er galt å se bare på etnisk bakgrunn som variabel. Det handler mer om "klassetilhørighet". Hvis du bor trangt og har lav utdanning, leser du også mindre aviser, sier Wisted over telefonen.

En av MBLs oppgaver er å bidra til at aviser blir lest. Det gjelder å fange opp folk i ungdommen. Det er mens man er ung og bor hjemme at vanene skapes.

- Det er viktig å introdusere folk til aviser når de er unge. Hvis du skal bli en aktiv samfunnsdeltaker må du lese aviser. Det er der diskusjoner og debatter foregår, mener Wisted.

- Ikke på TV?

- Hvis du påstår at du blir klok av å se på Oddvar Stenstrøm, legger jeg på. TV er veldig spesielt fordi det er et overflatisk medium. Man er i underholdningsmodus når man ser på TV, sier Wisted.

Han henviser til rapporter som viser at det er avislesing som bidrar til den økte kunnskapen og refleksjonen man trenger for å delta i samfunnet.

- Man vet at økt utdanning gir økt avislesing, sier Wisted.

MBL jakter på tiltak som gjør at avisene kan bli mer aktive overfor alle avisgrupper. Hvordan skal man bruke disse gruppene i mediene? Wisted mener det finnes en del tiltak, som for eksempel å rekruttere journalister med fremmedkulturell bakgrunn. Men foreløpig er MBL på innsamlingsstadiet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.