*Nettavisen* Nyheter.

Veterinær slår alarm: - Hunder risikerer å dø

- PASS PÅ: Det kan være livsfarlig å glemme eller låse inne hunden din i en glovarm bil.

- PASS PÅ: Det kan være livsfarlig å glemme eller låse inne hunden din i en glovarm bil.

Sol og varme er kjærkomment for de fleste, men kan være dødelig for hunden din.

26.06.20 09:35

Hunder tåler varme dårligere enn mennesker, og med temperaturer på rundt 30 grader eller mer er risikoen større for at hunder kan få livsfarlige heteslag, skriver Aftonbladet.

Les også: Slik beskytter du hunden din i sommervarmen

- Hunder svetter ikke, så de har det tøffere med å takle varmen, sier Caroline Caldemar, sjefsveterinær hos mobiltjenesten FirstVet, til Aftonbladet.

Kan dø innen 30 minutter

Veterinæren påpeker videre at den største faren for hunder er å bli låst inne i en bil. Caldemar hevder at hunder kan dø innen en halvtime, hvis de ikke blir sluppet ut av bilen.

Les også: Innesperret hund døde i glovarm bil

- Organene kan slås ut, og de kan få kramper og dø av ulike årsaker, sier Caldemar til Aftonbladet.

Hunder må også ha tilsyn, hvis de er bundet ute i det fri på en varm sommerdag. Ifølge Caldemar, trenger hunden å få noe væske å drikke, men også at maten de spiser er kald. Hun forteller at trikset er såpass enkelt som å fryse ned hundematen før den blir servert.

- Kan bli 69 grader i kupeen

Den svenske Kennelklubben har gjort undersøkelser på hvor varmt det faktisk kan bli i en bil som står i solen. Ved et tilfelle har klubben målt 69 grader i kupeen.

På sine nettsider har Dyrebeskyttelsen Norge laget en huskeliste for hva du bør gjøre, dersom du kommer over en hund innestengt i en varm bil.

Organisasjonen oppfordrer til først å vurdere situasjonen og om den er farlig for hunden, og deretter kontakte politi dersom det er risiko for at hunden kan komme til skade. Om det ikke er tid til å vente på politiet, oppfordrer Dyrebeskyttelsen til å vurdere om du selv bør ta deg inn i bilen.

Dyrerettighetsorganisasjonen NOAH hevder at det er kritisk, uansett hvor lenge, hvis du har lagt igjen hunden din i en glovarm bil.

- Dersom hundens kroppstemperatur blir for høy kan den få alvorlige skader i hjerne, hjerte, tarmer, lever og nyrer – og i verste fall dø, skriver de på hjemmesiden sin.

Les også: Hundeekspertens beste tips til å få en veloppdragen hund (+)

De har også listet opp noen tips på hva du kan gjøre, hvis situasjonen er akutt for hunden din. De skriver at det er viktig å sjekke om eieren er i nærheten, hvis ikke du er eieren personlig. Hvis ikke ikke eieren er i nærheten, så kan vedkommende søkes opp ved å sende sms til Statens Vegvesen, står det videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.