Kåringen av Robin Schaefer som Årets navn i VG har skapt reaksjoner.

Årsaken er at Hege Storhaug fikk over 42.000 stemmer i den første delen av kåringen, som du kan se her. I den samme kåringen fikk Schaefer 3116 stemmer.

Likevel var det Schaefer som ble kåret til Årets navn i VG, etter at de ti nominerte med flest nettstemmer hadde vært gjennom andre runde av kåringen.

Den andre runden består av en spørreundersøkelse blant et representativt utvalg på 1000 personer, der TNS Gallup spør hvem av de 10 nominerte som fortjener å bli årets navn.

Les Gunnar Stavrums blogg: Hege Storhaug ikke årets navn

- Mye koko

- Mye koko konspirasjonsteorier om Årets navn i VG, skriver sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness på Facebook om kåringen. Han mener at Schaefer er en verdig vinner, men lar det skinne igjennom at Storhaug kan ha blitt forskjellsbehandlet.

«Men hva folk stemte er avhengig av hva det vet, eller får vite, om kandidatenes gode gjerninger eller prestasjoner. Altså hvordan de har utmerket seg. Nedenfor er TNS Gallups presentasjon gjengitt i sin helhet. Dette er det de 1000 personene som ble oppringt fikk høre om hver enkelt kandidat. Finn avviket» skriver Rolness.

Deretter la han ut denne lista. VGs ansvarlige redaktør, Tory Pedersen, bekrefter overfor Nettavisen at presentasjonen av de nominerte er korrekt.

• Hege Storhaug:. Informasjonsleder i stiftelsen Human Rights Service og innvandringsdebattant.
• Mats Zuccarello Aasen: Herjer på isen med stor suksess for New York Rangers.
• Refugees Welcome to Norway: Organiserer flere tusen frivillige for å hjelpe flyktninger.
• Olav Hylland: Reddet livet til 32 turister som satt fanget i brennende buss i Gudvangtunnelen.
• Siri Martinsen: Har i mange år arbeidet for dyrevelferd og dyrenes interesser.
• Youssef Assidiq: Arbeider mot radikalisering blant unge muslimer.
• Mohsan Raja: Står ute om nettene ved Politiets utlendingsenhet i Oslo og hjelper flyktninger med mat og telt.
• Petter Northug: Tok fire spektakulære gull i ski-VM i Falun etter marerittåret 2014.
• Robin Schaefer: Varsleren i Monika-saken i Bergen, som oppklarte en mors verste mareritt.
• Fredrik Aasbø: Har slått til i utlandet i den ekstreme motorsportgrenen drifting og var sjåfør i filmen "Børning".»

- En viss skjevhet

Statsviter Frank Henrik Aarebrot er enig med dem som mener at det er en viss skjevhet i hvordan dette ble fremstilt.

- Det er klart at Storhaugs beskrivelse er en nøytral beskrivelse av jobben hun gjør. Den forskjellen vil kunne påvirke resultatet, det tørr jeg ikke være i tvil om, sier Aarebrot til Nettavisen.

Han påpeker at VG og TNS Gallup har hatt et problem i beskrivelsen av Storhaug fordi befolkningen er delt i synet på henne.

- Så om man ga en positiv beskrivelse av Hege Storhaug, ville det blitt møtt med en reaksjon blant en stor del av befolkningen som er uenig med henne. Beskrivelsen ville derimot blitt støttet av de som støtter henne i utgangspunktet, sier Aarebrot.

- Presis beskrivelse

- Er ikke denne beskrivelsen korrekt? Det er en presis og nøytral beskrivelse, sier ansvarlig redaktør Torry Pedersen om lista presentert ovenfor.

- Hege Storhaug er populær i enkelte grupper og like upopulær i andre grupper, så vi har beskrevet henne nøytralt, sier Pedersen.

Han sier at det samme er tilfelle med nominerte Siri Martinsen.

- Noen mener hun gjør en fremragende jobb for dyrene, mens andre mener at hun har radikale oppfatninger i forhold til dyrevern. Vi har beskrevet henne nøytralt, sier han.

Skjev nett-avstemning

Torry Pedersen finner det ikke rart at resultatene fra TNS Gallup ble annerledes enn nett-avstemningen på VGs egne sider, og at entusiasmen for Hege Storhaug ikke var like stort blant de 1000 spurte i Gallup-undersøkelsen.

- Om man skal tro på samfunnvitenskapelig teori, så er det den som får flest stemmer i TNS Gallups undersøkelse som folket mener er Årets navn, sier Pedersen.

- På nettet er det et helt annet engasjement blant de som avgir stemmer, enn ved en Gallup-undersøkelse. På nett må man aktivt oppsøke VG-artikkelen for å stemme. Det gjør at utvalget helt åpenbart blir skjevt, sier han.

For å illustrere dette, trekker han fram Fredrik Aasbø, som VGs lesere stemte inn på lista over de nominerte.

- Når han kommer blant de ti nominerte, så er det neppe fordi han er den mest kjente sportsutøveren bak Zuccarello og Northug. Her kan det være slik at de som er interessert i hans idrett (motorsporten drifting red. anm.), mener at mediene undereksponerer ham, og derfor aktivt har stemt ham opp på lista, sier Pedersen.

Hege Storhaug ønsker ikke å kommentere kåringen. På sin Facebook-side sier Storhaug at Robin Schaefer er en verdig vinner.