Gå til sidens hovedinnhold

VG er et moralsk konkursbo

VG er avisa som finner opp sine egne nyheter. Nyheter som får politiske konsekvenser, ved at Trond Giske ikke fikk plassen i Aps sentralstyre.

Av Elin Ørjasæter, førstelektor ved høyskolen Kristiania.

Attpåtil feilinformerer toppsjefen egne redaktører underveis. Eneste formildende omstendigheter er at de beskriver elendigheten grundig i den rapporten nå alle kan lese.

At VG-redaktør Gard Steiro blir sittende etter at onsdagens VG-rapport om Giske-videoen på Bar Vulcan, er for så vidt klargjørende: VG er et moralsk konkursbo og må ansees som det fremover, et nyhetsorgan som finner opp sine egne nyheter i stedet for å søke sannheten om en sak.

Lars Joakim Skarvøy må nå ta hele støyten for en ukultur i større deler av redaksjonen, en ukultur som ser ut til å ha støtte på toppen.

Steiro valgte å ofre den minste kaninen som hoppet etter at han selv hadde gitt organisasjonen beskjed om å hoppe. At kaninen er vettløs nok til å la seg intervjue for å kjøre over kilden en gang til, endrer ikke bildet av en uhyre svak sjefredaktør.

Se intervju med Lars Joakim Skarvøy her:

Det som gjorde mest inntrykk på meg i lesingen av rapporten var at sjefredaktøren aktivt holdt tilbake informasjon overfor sin politiske redaktør.

Hanne Skartveit ble sendt på NRK Debatten, uten at sjefen orienterte henne om de mest vesentlige fakta i saken. Skartveit endte da opp med å hevde noe som nå fremstår som helt feil, nemlig at kilden ble riktig sitert.

Å aktivt medvirke til at egne ansatte snakker usant på direktesendt TV, fordi du ikke har orientert dem, er så oppsiktsvekkende dårlig ledelse at det alene burde få konsekvenser for Steiro. Det er moralsk forkastelig ledelse, intet mindre.

Dette kommer i tillegg til at Steiro tok feil beslutning da det gjaldt, kvelden videoklippet ble publisert.

I rapporten sto det at Steiro tok feil beslutning fordi han var under «krysspress». Det er vel en sjefredaktørs jobb å stadig være under krysspress… og det håndterte han ikke.

En viktig kompetanse for en sjefredaktør er å ha presseetikken i ryggmargen. Det hadde ikke Steiro, og rapporten legger vekt på at han gjorde feil fordi han «ble for operativ» og fordi redaktørene som normalt er i linje mellom ham og journalistene var på vinterferie.

En sjefredaktør som ikke evner å gå inn i en enkeltsak, fordi han da blir «operativ», bør vel ikke være sjefredaktører. Dette er en pressefaglig stilling, ikke en økonomisk-administrativ stilling.

At Skartveit også fikk kjeft av kobbelet Eirik Mosveen, Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård dagen etter forsterker bildet av en gjeng som følte seg trygge på sjefredaktørens støtte.

Det mest oppsiktsvekkende i rapporten er likevel at VG har valgt å offentliggjøre upublisert materiale og dermed kjører over kilden med buss, som Stephansen skriver i Nettavisen.

Erik Stephansen: VG rygger over kilde med buss

Heretter bør alle uten medieerfaring ringe et PR-byrå før de skal tørre å møte en journalist. Det er vel ikke pressen tjent med, for å si det pent.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå