Onsdag behandlet Pressens Faglige Utvalg (PFU) manager Erland Bakkes klage mot fem undersøkende artikler i VG om hans person og virke.

PFU konkluderte med at VG får kritikk på punkt 4.1 i Vær Varsom-plakaten etter flere saker som omhandler Erland Bakke, også kjent som «kjendismanageren», skriver Medier 24.

Punktet sier at mediene må «legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon».

PFU-medlem for allmennheten, Nina Fjeldheim, var en av dem som reagerte sterkt på dette punktet

– Det er sjeldent jeg har lest noe så knusende som denne reportasjen. Det er ekstremt massivt det som står, i sak etter sak etter sak. Inntrykket er totalt karakterdrap, sier Fjeldheim til medieavisen.

Etter en diskusjon der flere medlemmer sto på vippen, gikk flertallet i utvalget for å konkludere med fellelsen kritikk. Dette er en mildere fellelse enn brudd på god presseskikk.

Les også: Eks-kjendismanager Erland Bakke dømt til 30 dager i fengsel

Avviser brudd

Bakke klaget inn VG for brudd på hele 16 punkter i Vær varsom-plakaten. I diskusjonen var PFU-medlemmene skjønt enige om at dekningen var berettiget, men konsentrerte seg mest om omfanget og detaljnivået i sakene.

Bakke mener blant annet at avisen ikke har vært kildekritiske nok i sakene, og påstår at han ikke har fått samtidig imøtegåelse. Han mener VG har bindinger til flere av kildene i sakene.

VG avviser at god presseskikk er brutt, ifølge Medier 24.

De skriver i sitt tilsvar at de har gjennomført en omfattende opplysningskontroll. Avisen mener også at Bakke har blitt forelagt alle sterke beskyldinger av faktisk art.

Fengselsstraff

I mai ble Erland Bakke dømt til 30 dager i fengsel for uriktig forklaring og dokumentfalsk etter at han var tiltalt for å ha forfalsket en mail fra Playboy-modell Amalie Olufsen, som ble brukt som bevis i Forliksrådet i et søksmål mot VGTV-profil Mads Hansen.

I søksmålet mot Hansen hadde den tidligere kjendismanageren lagt frem en mail som bevis på pengetap, etter at Hansen skal ha hengt ham ut på Instagram, ifølge Bakke.

Les også: Slik avslørte Mads Hansen kjendismanager Erland Bakkes falske mail

Bakke var også tiltalt for ytterligere to punkter for forfalsking som gjaldt samme forhold. Stjerneadvokaten John Christian Elden, som var engasjert av Bakke, sendte forliksklagen, men visste ikke at mailen var forfalsket.

Dette sa Mads Hansen i forkant av rettsaken i mai: