Gå til sidens hovedinnhold

VG har begått et svik mot journalistikken

Den presseetiske skandalen i VG avdekker journalistiske metoder som er en alvorlig trussel mot rettssikkerheten.

Det er nå klart at VG, flaggskipet i Schibsted og i den norske mediebransjen, både har misbrukt en kilde på det aller groveste, og forfalsket en nyhet. Mediehuset har brutt det meste av kjøreregler med sin forutinntatte journalistikk og oppheving av ethvert krav til rederlighet og vesentlighet.

Nå blir spørsmålet hvordan VG skal bøte på den enorme skaden de ikke bare har påført seg selv, men alle oss andre i en fra før av utskjelt mediebransje. Medieforsker Eirik Knudsen ved Universitetet i Bergen sier i dag at en svekket tillit kan smitte over på andre medier. Altså alle kolleger land og strand rundt som hver dag går på jobb og tror på journalistikk som et sannhetssøkende oppdrag.

Miseren i VG er altså forferdelig ødeleggende for omdømmet til norsk journalistikk. Det er en krise for oss i en tid der undersøkelser viser at mange ikke har tillit til de redaktørstyrte mediene. Det siste vi behøvde akkurat nå er at VG, landets største avis, blir avslørt for et stykke håndverk som er en trussel mot rettssikkerheten.

Les også

VG publiserte Giske-sak mot kvinnens vilje

Men nå har det altså skjedd.

Saken er også en krise for deler av det norske kommentariatet, som har drevet sin agitasjon basert på en løgnaktig historie.

Blant enkelte kommentatorer oppsto det i tillegg en forestilling om at kritikk mot VG – og VGs metoder - var synonymt med gamle gubber som ikke forsto noe av verden, og egentlig bare var ute etter å ta Giske i forsvar. Svært få tok seg bryet med etisk refleksjon knyttet til det vi lever av, journalistisk etikk og troverdighet.

Hvor er ydmykheten fra kommentatorene i dag? Vil noen av dem komme ut på banen og ta selvkritikk for at man gikk så voldsomt ut i kampanjemodus, på helt sviktende grunnlag?

Mange som har fulgt VGs dekning av #metoo og Giske-saken, vil etter to skandaler i løpet av kort tid med full rett kunne spørre om VG har blitt en del av maktkampen i Ap. Altså en aktør, ikke en observatør og analytiker.

I tillegg har det blitt kjent at deler av VGs politiske avdeling ble invitert på privat fest hos Hadia Tajik, den ene fløyen i maktkampen i Ap, og at denne festen ble arrangert kort tid etter at den siste “Giske-avsløringen” var presentert som en varslingssak i VG. Like etter har vi altså fått vite at saken var konstruert, men at den likevel fikk konsekvenser for Giske i en valgprosess i Ap. Hvordan tror VG at dette ser ut fra alle andre steder enn Akersgata?

Nå er det på tide at Norsk Presseforbund kommer på banen. Så langt vegrer medienes egne organisasjoner seg for å gå først i den ryddejobben som er nødvendig. Generalsekretær Elin Floberghagen sier hun har informert kvinnen som har blitt misbrukt av VG, om hennes rettigheter.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Å publisere en sak mot bedre vitende er helt ødeleggende for troverdigheten

Hvorfor ber ikke Norsk Presseforbund om Sofies samtykke til å selv bruke initiativretten? Blir det for ubehagelig at pressens eget øverste etikkorgan tar et oppgjør med VGs metoder?

Presseforbundet har da tidligere brukt sin egen klageadgang på det mange vil hevde er mindre alvorlige saker enn dette. Skal virkelig Sofie i tillegg til det hun har vært gjennom, være nødt til å kjøre klageprosessen selv mot landets mektigste mediehus?

Vi i pressen er de aller første til å kreve hoder på et fat når maktmennesker begår grove feil. VG kan i så henseende være nådeløse. Nå er det VG selv det gjelder. De har ikke bare begått en feil, de har med åpne øyne bedratt sine lesere. Men det blir altså ikke tatt affære før TV2 avdekker skandalen i sin fulle bredde.

Er det rart tilliten til mediene svekkes? VG-skandalen er nå også et bransjeproblem, som ikke kommer til å gå over av seg selv.

Les Erik Stephansens kommentar: En presseskandale av dimensjoner

Kommentarer til denne saken