Gå til sidens hovedinnhold

VG-ledelsen slår tilbake mot egen journalist

VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken sier at journalist Lars Joakim Skarvøy har tatt ord og vendinger ut av kontekst.

Se VG-redaktøren gå ut mot egen journalist i videoen øverst i saken.

Etter onsdagens pressekonferanse i VG-huset, hersket det forvirring rundt hva VG beklaget. Dette fordi journalist Lars Joakim Skarvøy samtidig som pressekonferansen pågikk gikk ut i NRK og sa han ikke visste hvorfor Sofie endret sin versjon.

– Jeg burde ikke ha presset henne, jeg ivaretok henne ikke på en god måte. Det beklager jeg sterkt. Men jeg vet ikke hvorfor hun forteller en annen versjon nå, uttalte VG-journalisten til NRK.

Da VGs sjefredaktør Gard Steiro onsdag ble spurt om hvorfor ikke Skarvøy deltok på VGs pressekonferanse, svarte han:

- Det vet jet ikke.

VGs nyhetsredaktør: - Vi tror på Sofie

Torsdag går VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken hardt ut mot Skarvøys uttalelser.

- Vi tror på Sofie. Hun er konsistent og troverdig i alt hun beskriver. Det er utøvd et utilbørlig press, stilt ledende spørsmål, og sitatet er åpenbart ikke dekkende for hva hun mener, sier Bakke Håndlykken til DN.

– Journalisten Skarvøy fastholder fortsatt sitatet. Det er ikke holdbart, det er erkjent og avklart at sitatet er presset frem og avviker fra det Sofie egentlig forteller. Vi kan ikke se at det er noen endring i det Sofie har fremholdt, skriver Håndlykken til Dagens Næringsliv.

Skarvøy: - Jeg kan ikke dokumentere det

Reporter Lars Joakim Skarvøy uttalte selv i flere medier at sitatet ble til i samtaler og diskusjoner med Sofie og det er basert på hennes opplevelse med Trond Giske på Bar Vulkan.

– Jeg kan ikke svare på hvorfor hun forteller en annen versjon av hva hun fortalte meg nå, enn det hun fortalte meg under de samtalene vi hadde sammen, sa Skarvøy til NRK onsdag kveld.

Gunnar Stavrum: VG henger ut sin egen kilde for å redde sitt eget skinn etter Trond Giske-videoen

På spørsmål om han kunne dokumentere det, svarte han:

– Jeg kan ikke dokumentere det på noe annen måte enn å vise til de notatene jeg tok den kvelden, og de notatene viser at hun brukte begreper som «litt ubehagelig», «litt ekkel».

Se VG-journalistens uttalelser her:

Skarvøy hevdet også at den unge kvinnen godkjente sitatet dagen etterpå og avviser blankt at det er fabrikkert.

Steiro ville onsdag ikke kommentere Skarvøys utsagn og henviste til at han står fullt ut bak konklusjonene i rapporten.

– Det får stå for hans regning, sa Steiro om Skarvøys uttalelser.

Både Steiro og Håndlykken slo fast under pressekonferansen at den unge kvinnen ble utsatt for press og ledende spørsmål.

«Det ble litt mye»

VG publiserte saken om Sofie og Trond Giske på Vulkan Bar 22. februar.

Kilden i saken reagerte på sitatet «det ble litt mye», som hun mener er et feilsitat. VG har i sin gransking avfeid at sitatet er fabrikkert.

Etter mediehusets gjennomgang av saken tar Skarvøy seks måneders lønnet permisjon. Steiro har fremdeles har styrets tillit.

VG rygger over kilde med buss

Flere har reagert på VGs håndtering av krisen - og på evalueringen av dekningen av Giske-videoen.

- Ja, slik kan det gå når VG skal granske seg selv: Hovedpersonen får seks måneders permisjon med full lønn. Deretter gir han blaffen i kildevernet og rygger over kilden med buss, skriver Nettavisens nyhetsredaktør Erik Stephansen.

Les: VG rygger over kilde med buss

Stavrum: - Må granskes av noen uavhengige

- VGs interne gjennomgåelse er uten troverdighet. For å gjenopprette tillit må saken granskes av noen uavhengige, skriver Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum.

- Siden denne interne gjennomgangen fremstår uten troverdighet, bør Norsk Presseforbund gjennomføre en uavhengig granskning av VG-saken. Saken er så alvorlig og skadelig for omdømmet til norsk presse at den interne evalueringen ikke kan bli stående, skriver Stavrum.

Les: VG henger ut sin egen kilde for å redde sitt eget skinn etter Trond Giske-videoen

Granskes av Norsk Presseforbund

Norsk Presseforbund opplyser torsdag at de setter i gang en uavhengig gransking om medienes omgang med kilder. Det skjer på bakgrunn av VGs dekning av Giske-saken.

- Rapporten vil ikke begrenses til VG, men beskrive utfordringer og fallgruver med kildebruk i et presseetisk perspektiv, opplyser generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

Les også

VG henger ut sin egen kilde for å redde sitt eget skinn etter Trond Giske-videoen

– Feilene som VG erkjenner i sin rapport, bør føre til en diskusjon i alle redaksjoner og i hele pressen. Vi må sikre oss at folk har tillit til pressen, og da er omgangen med kilder kanskje det mest vesentlige, sier hun til NTB.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med både Sofie og Skarvøy torsdag.

Les også

VG er et moralsk konkursbo

Kommentarer til denne saken