RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VG og Se og Hør blir stadig likere

Sist oppdatert:
Avisen VG har blitt mer og mer lik Se og Hør de siste årene. Mens Se og Hør har økt andelen samfunnsstoff, har utviklingen gått motsatt for VG, som satser mer og mer på sport.

De to medieforskerne Johann Roppen og Idar André Flo ved Møreforskning i Volda har sammenlignet Se og Hør og VG i 1998 og 2003, på oppdrag fra Se og Hør.

Og selv om de to forskerne i rapporten ikke konkluderer med at Se og Hør har gått over fra å være et ukeblad til å bli en "moderne nyhetsavis", mener de det er klart at de to publikasjonene blir stadig mer like.

Ifølge analysen går endringen blant annet ut på at Se og Hør har fått mye mer menings- og samfunnsstoff det siste året, mens utviklingen har gått motsatt for VG.

- Endringen i VG går ikke først og fremst ut på at de har fått mer kjendisstoff, men at det er et klart skifte fra samfunnsstoff til mer sport, sier Roppen til Propaganda.

Han mener at VG siden 1998 har blitt mer lik Se og Hør i sin overordnede prioritering av stoff og selv om det forsatt er stoff om kjendiser, kongelige og annet populærstoff som utgjør hoveddelen av innholdet i Se og Hør, så formidler VG omtrent like mange spaltemillimeter kjendisstoff som Se og Hør.

De to forskerne har tatt for seg de fire første ukene etter omleggingen av Se og Hør i midten av september, Se og Hør før omleggingen og eit utvalg fra VG for våren 2003. Dette har de igjen vurdert opp mot en undersøkelse av Se og Hør og VG andre publikasjoner gjennomført av Møreforskning i 1998.

En av konklusjonene fra de to forskerne er at Se og Hør fortsatt i langt sterkere grad benytter seg av personfokusert stoff enn VG, men at skillet mellom de to publikasjonene fra 1998 og frem til i dag har minket klart.

Se og Hør har innført andre stofftyper som gjerne kan presenteres uten en klar personvinkel, mens VG fortsetter å øke omfanget av personvinklet stoff.

- Dette med personvinklet stoff er det en sterk tendens til, ikke bare i VG, men i Dagbladet og flere andre aviser og denne utiklingen fortsetter, sier Roppen.

Han legger til at VG relativt sett fortsatt ha noe mer nyhets- og reportasjestoff enn Se og Hør, men etter omleggingen av Se og Hør har forskjellen blitt mindre.

Ifølge Roppen er endringen i Se og Hørs innhold konsistent med hovedlinjene i omleggingen da Se og Hør utvidet med en fredagsutgave tidligere i høst. De fikk en rekke nye spalter, det ble satt av plass til nye kommentar- og meningsspalter og det ble ansatt nye journalister med kompetanse på helt andre stoffområder enn kjendiser, kongelige og populærstoff.

- Det er tydelig at det er en vilje til endring i Se og Hør, sier Roppen.

Les hele rapporten her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere