*Nettavisen* Nyheter.

VG: Politiet tror Monika-siktet forvirret med krydder

Arkivbilde av Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina. Politiet har over tid i 2014 etterforsket drapet på Monika Sviglinskaja på Sotra. Foto: Privat (NTB scanpix)

Det var spredd krydder i leiligheten der åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i 2011. Politiet tror den siktede litaueren brukte krydderet for å forvirre politiet, skriver VG.

25.07.15 10:05

Etter det avisen kjenner til, har etterforskerne i den nye granskingen av dødsfallet sendt en henvendelse til Interpol om forurensing av et åsted med krydder. Svaret er at det både i Danmark, Sverige og Frankrike er funnet eksempler på at kriminelle har dynket åsteder med krydder for å vanskeliggjøre politiets etterforskning.

I Norge ble det samme gjort i forbindelse med et tyveri hos en gullsmed i Stavanger-området i 2013.

Politimannen Robin Schaefer som varslet om det han mente var mangelfull etterforskning av dødsfallet, påpekte i sin rapport at krydderet kunne være en avledningsmanøver for å villede og skjule spor. Dette er en teori politiet først avviste.

Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i Sund på Sotra 14. november 2011. Ni måneder senere konkluderte politiet med at det trolig var selvmord og henla saken. Etter at Hordaland politidistrikt i mai 2014 besluttet at etterforskningen skulle gjenopptas, ble morens tidligere samboer pågrepet og siktet for forsettlig drap 21. oktober. 33-åringen nekter skyld.

Riksadvokaten har konkludert med at etterforskningen bærer preg av alvorlige mangler, og Spesialenheten for politisaker har ilagt politidistriktet en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten.

I en uavhengig rapport fra Advokatfirmaet Wiersholm konkluderes det med at ledelsen i Hordaland politidistrikt kom med «ulovlig gjengjeldelse» og ikke lovpålagt beskyttelse av Robin Schaefer da han varslet om feil i etterforskningen. 26. juni trakk politimester Geir Gudmundsen seg som politimester i Hordaland etter kritikken i Wiersholm-rapporten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.