Gå til sidens hovedinnhold

VG-rapporten kan bli klaget inn til PFU

VGs rapport om den interne granskningen etter Trond Giske-saken kan bli klaget inn til PFU.

Sofies (27) advokat bekrefter til Dagbladet at også VGs rapport om den interne granskningen kan bli klaget inn til PFU.

- Vi har ennå ikke konkludert, men rapporten er en del av vurderingen. Vi overveier om det er begått nye eller andre brudd på god presseskikk i rapporten, sier advokat Knut-Asbjørn Solevåg til Dagbladet.

Bakgrunnen er ifølge avisen at rapporten kan ha brutt Sofies vern som kilde, selv om hun på forhånd var klar over at rapporten ble offentliggjort.

Ble ikke informert

Ifølge opplysninger Dagbladet har fått ble Sofie aldri informert om at VG i utgangspunktet ikke har anledning til å sitere fra samtaler der premisset er det ikke er et intervju.

I punkt 3.6 i Vær Varsom-plakaten står det at «upublisert materiale som hovedregel ikke utleveres til utenforstående».

Les også

Sofie (27) klager VG inn for PFU

Til Aftenposten i helga sier professor i journalistikk Svein Brurås at prinsippet i 3.6 er «en hovedregel», men at det skal veldig mye til å bryte det.

Mandag ble det klart at Sofie klager VG inn for PFU. Da ønsket hun ikke å gå nærmere inn på hvilke punkter i Vær Varsom-plakaten hun mener avisen har brutt. Klagen er foreløpig ikke formelt innsendt, men 27-åringen er i ferd med å skrive den.

Gjorde det klart at det var en ikke-sak

Det hele startet i februar, da Trond Giske var ute på Bar Vulkan i Oslo ble han spurt av Sofie og en venninne om de kunne ta et bilde med politikeren.

En video av de to som danser ble raskt spredt på nett, og det var da journalist i VG, Lars Joakim Skarvøy tok kontakt med jenta.

Les også

VG vil fremdeles ikke fortelle alt

De to møttes på McDonalds på Grünerløkka, der Sofie skal ha gjort det klart at det var en ikke-sak. Hun mener journalisten ikke ga seg, og ble tilslutt så frustrert at hun sa han kunne skrive hva han ville.

Dansevideoen fikk store konsekvenser for Giske, som endte opp med å trekke seg fra et tillitsverv i Trøndelag Arbeiderparti.

Varslet VG flere ganger

I mars gikk Sofie ut i TV 2 der hun gikk ut mot VG, og fortalte blant annet at avisen hadde publisert et feilaktig sitat, som fikk saken til å fremstå som langt mer alvorlig enn det den var.

Sofie sa til TV 2 at hun hadde varslet VG flere ganger om det feilaktige sitatet, og hadde blant annet en 17 minutter lang samtale med VG-redaktør Gard Steiro samme kveld som saken ble publisert i VG.

Les også

Sofie (27) slår tilbake mot VG-journalist: - Han står der og lyver selv

Etter at Sofie valgte å gå ut mot avisen har flere personer stått frem mot den politiske journalisten, blant annet stortingspolitiker Himanshu Gulati.

VG startet en intern gransking i saken, der de blant annet kom frem til at Lars Joakim Skarvøy tar seks måneders betalt permisjon, før stillingen hans skal vurderes.

- Ikke håndtert saken på en god måte

Skarvøy uttalte samme kveld som offentliggjøringen av rapporten til NRK at han ikke håndterte saken på en god måte som journalist.

- Jeg har ansvaret for å ivareta uerfarne kilder som ikke har hatt kontakt med medier før. I denne saken, ivaretok jeg ikke Sofie på en god måte. Det er jeg veldig lei meg for, og jeg har enorm forståelse for at Sofie har opplevd den siste tiden som belastende, sa Skarvøy.

VG fant ikke noe grunnlag for å konkludere med at Skarvøy bevisst hadde fabrikkert utsagnet fra Sofie.

Imidlertid kom de frem til at VG har sviktet i sin kildehåndtering.

Redaktør Gard Steiro har også styrets fulle tillit, og beholder dermed jobben som ansvarlig redaktør.

Les også

VG-saken: - Interngranskning skaper mistanke

Les også

VG-ledelsen slår tilbake mot egen journalist

Les også

Medieeksperter riser og roser VG etter intern oppvask

Kommentarer til denne saken