VG har hørt lydopptak av Malthe-Sørenssens telefonsamtaler fra i fjor, der han snakker med en svensk 51-åring og med Arne Treholts advokat Harald Stabell.

Avisa skriver at Malthe-Sørensen har lovet å skaffe Stabell og Treholt informasjon fra en hemmelig kilde som skal være en agent i Forsvarets etterretningstjeneste og ha tilgang til viktige bevis. I samtaler med den svenske bilselgeren skal han gi instrukser om hvordan svensken skal opptre overfor Stabell.

– Ulovlig avlytting

Malthe-Sørenssen avviser beskyldningene kontant.

– Dette er ikke korrekt. Opplysningene til avisen er basert på ulovlig innhentet avlyttingsmateriale, som mye tyder på kan være manipulert. Min advokat, Jonny Sveen, har allerede tatt forholdet om de ulovlige opptakene opp med politiet, skriver han i en epost til VG.

Den svenske 51-åringen innrømmer forholdene overfor VG.

– Jeg skulle være en etterretningsagent som hadde tilgang på materiale i Treholt-saken bekrefter han.

Den svenske mannen sier at det var Malthe-Sørenssen som konstruerte historien. Svensken sier at han ble med på dette fordi han ble lovet å få tilbake penger Malthe-Sørenssen skyldte ham.

– Ført bak lyset

Både Arne Treholt og advokat Harald Stabell sier til VG at de er skuffet.

– Vi er ført bak lyset, sier Harald Stabell.

Han fikk ved en anledning møte den såkalte agenten, men fikk ikke lov til å se ansiktet hans, angivelig på grunn av sikkerhetsrisiko.

– Jeg kom inn på et hotellrom og fikk snakke med vedkommende gjennom døren inn til badet, sier Stabell.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen har jobbet med Treholt-saken i en årrekke. I 2010 ga han ut boka «Forfalskningen», der han skrev om at politiet hadde forfalsket bevis i spionsaken mot Treholt. Til tross for VGs nye opplysninger, sier advokat Harald Stabell at han ikke har noen grunn til å tvile på opplysningene i denne boka. (©NTB)