Vi avkrefter kjerringrådene

Foto: (Crestock)

Vi forteller deg hvilke kjerringråd som virker, og hvilke som ikke gjør det.

04.02.10 12:50

(SIDE2): Det finnes en rekke kjerringråd som lover å gjøre håret glansfullt, fyldig og vakkert, men spørsmålet er om de egentlig fungerer eller bare gjør vondt verre?

Før du kaster deg inn i kjøkkenskapet på jakt etter det perfekte hårmiddelet, bør du kanskje lese denne saken. Den engelske trichologen, Philip Kingsley, har nemlig samme med Daily Mail samlet sammen en rekke kjerringår og avkrefter og bekrefter mytene.

Få siste nytt fra Side2. no: Klikk her!

Øl
Denne gammeldagse metoden er, foruten å være ganske kostbar, svært upraktisk. Når håret tørker, så vil ølen etterlate seg blant annet bygg, og det er sant at dette faktisk gjør at håret får mer fylde og vekt. Problemet er at du blir gående rundt å lukte som et bryggeri - og det er ikke spesielt attraktivt.

Regnvann
Du har kanskje hørt det før – påstanden om at regnvann gjør håret mykt og glansfullt. Det er sant at regnvann ikke har den hardheten som mye av springvannet har. Men, nå som vi har velutviklede hårprodukter på markedet, vil håret allikevel holde seg mykt og glansfullt – så denne metoden er kun for de økobevisste.

Olivenolje
Olivenolje rett fra flasken vil ikke ha noen effekt på håret. Oljen legger seg bare utenpå håret, uten å trenge inn, så spar olivenoljen til matlagingen.

Eddik
Først og fremst – eddik vil ikke fjerne skitt fra håret ditt, det vil bare redistribuere den utover i håret. Men, når det kommer til glans så kan det faktisk ha en effekt. Men igjen, samme problemet som med øl – ikke så veldig praktisk med tanke på lukten.

Egg
Egg inneholder lecitin, og dette vil dekker håret, men ikke penetrere det. Det er ikke farlig for håret, men en billig balsam gjør mest sannsynlig større nytte enn egg. Om du allikevel prøver det, bør du unngå å skylle håret i varmt vann da dette vil fremheve egglukten.

Majones
Majones inneholder olje, vann og voks og teoretisk sett skal dette hjelpe med å gi fuktighet til hårcellene. Men, det er igjen kanskje like smart og billigere å kjøpe en vanlig balsam.

Grønn te
Antioksydantene i grønn te kan gjøre at håret holder seg i bra stand, men den mest overraskende effekten er midlertidig at den kan hjelpe menn med å holde på håret lengre. Grunnen til dette er at antioksidantet har et enzym som bidrar til å konvertere testosteron til dihydrotestosterone – et kjemikalie som hindrer hårtap.

Sitronjuice
Syren i sitronjuice kan fungere som et blekemiddel, ved at det fremhever fargen til blondt eller lyst hår. Ingen frisørsalong ville brukt sitronjuice til å lysne hår da man ikke kan kontrollere syrenivået.

Kammomillete
Siden oldtiden har de naturlige fargene i kammomillete farget hår gult på samme måte som Henna farger hår rødt. Men det er umulig å kontrollere utfallet – så resultatet kan blir ganske skummelt.

Hamamelis
Om du plages med fett hår, kan faktisk hamamelis funger. Årsaken er at det er en god måte å minske oljeflyten til hodebunnen. Dette kommer av at hamamelis er beroligende, men også stivt, noe som betyr at det strammer opp cellene og reduserer størrelsen på blodårene.

Du må ha det på en god stund for at det skal ha noe effekt, men det er allikevel et ganske bra kjerringråd. I motsetning til mange andre, fungerer dette faktisk. Hamamelis er også populært i homeopatmedisin.

Coca-Cola
Dette kan til en viss grad fungere da det vil etterlate rester av sukker som dekker håret og gir det fylde og volume. Men du risikerer at håret blir klissent, og metoden er ikke å anbefale til en sensitiv hodebunn.

Banan
Banan i håret fungerer ikke. Bananen vil ikke trenge inn i håret og har dermed ingen effekt annet enn at håret lukter som banan. Det er bedre at du spiser bananen faktisk.

Tøymykner
Hår er ikke som bomull og det er ikke å anbefale å bruke tøymykner i håret. Mange er allergiske mot kjemikaliene i tøymyknere, så det er ingen god idé å dyppe hodet i det.

Vodka
Ren alkohol vil strippe håret for olje, men samtidig drar det ut all fuktighet. Så selv om håret blir rent, blir det også svært dehydrert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag