Gå til sidens hovedinnhold

- Vi ble brukt som menneskelige skjold

Overlevende forteller om det grufulle møte med de hensynsløse gisseltakerne.

(Nettavisen/NTB): SISTE: Regjeringen vurderer å bli med i et nordisk samarbeid i treningsstyrken som EU planlegger å sende til Mali.

Les mer her: Regjeringen vurderer norsk Mali-bidrag

- 37 utlendinger fra åtte land ble drept under terrorangrepet i Algerie, opplyste statsminister Abdelmalek Sellal på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

- I tillegg til disse 37 er fem utlendinger fortsatt savnet, sa statsministeren.

Norske myndigheter har ennå ikke klart å redegjøre for de fem savnede nordmennene, to dager etter at gisseldramaet på gassanlegget i In Aménas ble avsluttet.

Sellal opplyste også at en algerier ble drept, slik at det samlede tallet på drepte nå er 38. Han opplyste også at 29 av gisseltakerne er drept, mens tre av dem er arrestert.

Japans statsminister har bekreftet at sju japanere er blitt drept. Bekreftelsen kommer på bakgrunn av sju drepte er sikkert identifisert på en klinikk i In Aménas, opplyser statsminister Shinzo Abe

Lå under sengen
En rekke gisler klarte å rømme fra eller skjule seg for terroristene. De forteller om et grufullt møte med de hensynsløse gisseltakerne.

En av dem er franskmannen Alexandre Berceaux.

32-åringen lå livredd under sengen under hele terrorangrepet. Han turte ikke spise, fordi gisseltakerne var bare få meter unna.

- Det var forferdelig. Alt var vanskelig, å gjemme seg, å høre lydene, forteller Berceaux til Le Monde.

Han sier han er glad for å komme hjem, men tenker også på de store tapene av menneskeliv. Sitt eget berget han ved at han instinktivt kastet seg under senga. Han kvittet seg samtidig med alle ID-papirer, slik at gisseltakerne ikke skulle skjønne hvem han var. Bare få meter unna hørte han terroristene.

– Noen kom med mat til meg, men jeg kunne ikke spise for jeg visste ikke hvor lenge jeg skulle bli liggende, forteller han.

32-åringen mener alle var i fare, også algerierne. Han hørte skudd overalt, og er sikker på at de som kom med mat, løp en enorm risiko.

Så kolleger bli likvidert
Et japansk gissel overlevde også så vidt gisseldramaet. Mannen, som ennå ikke er identifisert, har fortalt til kollegaer at gisseltakerne dro ham ut av et rom, la ham i håndjern og likviderte to gisler ved siden av ham.

Japaneren har fortalt at han befant seg på en buss i en konvoi med andre ansatte, da en gruppe islamister gikk til angrep på gassanlegget tidlig onsdag.

Da kjøretøyet foran ble angrepet med en skuddsalve, forsøkte bussjåføren å sette bussen i revers for å flykte fra åstedet.

Barrikaderte seg på et rom
Men bussjåføren maktet ikke å flykte, og passasjerene måtte løpe ut for å søke tilflukt i et losjihus i nærheten. Japaneren barrikaderte seg inne på et rom, skrudde av lyset og satte seg ned på huk.

Men kort tid etter skjøt gisseltakerne i stykker låsen og stormet inn på rommet. Deretter ble japaneren dratt ut av rommet og påsatt håndjern. Han ble ført til et annet rom hvor det befant seg flere utenlandske gisler.

I neste øyeblikk ble det avfyrt flere skudd, og to andre gisler falt i bakken.

- Jeg var forberedt på å dø, skal japaneren ha sagt.

Likene ble liggende igjen på gulvet mens japaneren og et filippinsk gissel ble plassert i et kjøretøy, og kjørt videre til et annet sted på anleggsområdet.

Flyktet ut i ørkenen
Uten forvarsel ble kjøretøyet beskutt. Gislene la seg ned på gulvet, mens gisseltakerne flyktet fra kjøretøyet.

Dermed ble de to gislene værende igjen alene i kjøretøyet – uten en anelse om hvem som hadde avfyrt skuddene mot dem. Japaneren skjulte seg under bilen mens det pågikk skyting i timene som fulgte.

Skytingen opphørte ved mørkets frambrudd, og japaneren tok seg deretter ut i ørkenen til fots. Etter en time støtte han på algeriske soldater.

Japanske myndigheter har opplyst at ni japanere ble likvidert av gisseltakerne.

Menneskelige skjold
En annen overlevende, filippinske Joseph Balmaceda (42), sier terroristene brukte gisler som menneskelige skjold for å hindre algeriske kamphelikoptre i å skyte mot dem.

- Hver gang regjeringsstyrkene forsøkte å bruke et helikopter for å skyte på fienden, ble vi brukt som menneskelige skjold, fortalte en tydelig preget Balmaceda da han kom hjem til Manila mandag.

Han fortalte også at han så et japansk gissel dekket av eksplosiver, mens han selv og flere andre fikk hendene bundet med ledninger.

Bilen eksploderte
Balmaceda, som har skrubbsår i ansiktet og har mistet hørselen, sier han var det eneste av ni gisler som overlevde da kjøretøyet de satt i, eksploderte, tilsynelatende på grunn av eksplosiver som var festet til bilen.

- Det eneste som var igjen av bilen, var den bakre delen av Land Cruiser-en. Jeg var den eneste som overlevde, fordi jeg ble klemt mellom to reservedekk. Det er derfor jeg er her og kan snakke med dere.

Uten mat
Briten Tony Grisedale (60) var akkurat på vei ut fra rommet sitt da alarmen gikk klokka 5.45 onsdag morgen.

- Jeg bruker ikke å spise frokost, så jeg var ikke i kantina da alarmen gikk. Det var flaks for meg. Jeg bare snudde og gikk inn på rommet mitt igjen og ble der.

Grisedale forteller til avisa Telegraph hvordan han deretter gjemte seg i to dager uten mat. Inne på rommet låste han døren, dro ned rullgardinen, skrudde av alt lys og satt i ro. Slik satt han i 48 timer, uten å vite hva som skjedde, verken med kolleger eller på anlegget.

- Jeg hadde om lag sju liter vann, men ikke noe mat på to dager. Ingen telefon- eller internettforbindelse, ingen strøm, ikke vann i springen. Så jeg lå bare helt i ro.

Han beskriver også øyeblikket da de algeriske soldatene kom og reddet ham.

- Jeg tok med meg bagen min og passet og lot alt annet ligge. Jeg ble så eskortert ut av noen som så ut som spesialsoldater. De var svært forsiktige, for de ikke visste om det var terrorister i nærheten. Men de fikk oss ut fort og trygt, sier han.

Regelrett likvidert
En algerisk ansatt ved det japanske ingeniørfirmaet JGC, Riad, var vitne til at flere japanske kolleger ble regelrett likvidert av gisseltakerne. Det skjedde da de satt på en buss på vei til flyplassen tidlig onsdag morgen.

- Vi var alle sammen livredde da vi hørte skuddsalver ved 05.30-tiden (07.30 norsk tid) på onsdag, og innså at de nettopp hadde drept våre japanske kolleger som forsøkt e å flykte, sier Riad.

Deretter ble Riad og de andre passasjerene brak til boligområde på anlegget, hvor gisseltakerne hadde samlet flere hundre algeriske og utenlandske gisler.

- Hjelp fra innsiden
Riad sier gisseltakerne var svært godt kjent med rutinene på anlegget, og visste nøyaktig hvor de utenlandske gislene holdt til. Han er overbevist om at gisseltakerne hadde medsammensvorne som jobbet på anlegget.

Algeriske sikkerhetskilder hevder at de sitter på informasjon som tilsier at terroristene fikk hjelp fra innsiden. Algeriske sikkerhetskilder har opplyst at opp mot fem av gisseltakerne har tidligere vært ansatt på gassanlegget i løpet av de siste årene. Én av dem som «jobbet på innsiden», er en fransk statsborger, opplyser kilden til Daily Telegraph.

Den antatte franskmannen skal ha skiftet side straks terroristene stormet anlegget, og deltok dermed aktivt i gisseltakingen, skriver avisen. Franskmannen skal ha blitt drept da den algeriske hæren aksjonerte mot gisseltakerne.

Gisseltakere pågrepet i live
Algeriske sikkerhetskilder har opplyst at opp mot fem gisseltakere ble pågrepet i live.

- En av dem over ga seg da han gikk tom for ammunisjon, mens ytterligere to andre ble pågrepet av algeriske spesialstyrker etter å ha blitt skadd, sier en lokal sikkerhetskilde til Daily Telegraph.

Reuters melder at to av de døde gisseltakerne er fra Canada. Nyhetsbyrået hevder det ble funnet dokumentasjon på likene som knytter dem til kanadisk statsborgerskap. Dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar