Gå til sidens hovedinnhold

- Vi ble sviktet av alle

Gjennom 11 år ble søsknene utsatt for vold og trusler fra faren. Nå kritiserer de barnevernet og spør seg hvorfor ingen voksne varslet tidlige.

Først da den yngste i søskenflokken på fire varslet politiet i april 2009 om en alvorlig voldshendelse, ble den rystende familievoldssaken rullet opp.

Da hadde mor og fire barn blitt terrorisert i minst 11 år.

Nylig ble firebarnsfaren dømt til tre års fengsel, og Nedre Romerike tingrett fastslår at han «har fratatt barna en normal barndom». Nå lurer søsknene på hvorfor mishandlingen fikk pågå så lenge. Hvorfor ingen varslet eller grep inn.

- Flere voksne rundt oss har vært klar over hvordan vi har hatt det hjemme. Deriblant krisesenteret og en lege. Vi forsøkte også å varsle politiet om en trussel i 2007, uten at de fattet interesse. Ingen grep inn. Vi føler oss sviktet av alle, sier to av søsknene til Romerikes Blad.

Barnevernet ble varslet
Søstrene ønsker å fortelle om det de har opplevd, i håp om at det kan være til hjelp for andre.

- Vi var livredde for å kontakte politiet eller barnevernet selv, fordi vi levde i et «regime» med vold og undertrykkelse. Gjorde vi noe faren vår ikke likte, ble vi straffet med pisking, slag eller spark. Derfor er det viktig at voksne varsler når de får mistanke om slikt, sier den eldste jenta, som i dag er 22 år.

Søstrene reagerer spesielt på hvordan barnevernet har opptrådt. De ble koblet inn da yngstejenta, som da var eneste av søsknene under 18 år, 7. januar 2009 fortalte en lærer om farens vold.

- Situasjonen hjemme gikk ut over skolen. Jeg var først redd for å fortelle, men læreren forsto alvoret og kontaktet barnevernet. Problemet var at det ikke skjedde noe mer, sier hun.

- De hørte mest på mor
Den da 15 år gamle jenta var i flere møter med barnevernet. Moren, som nektet å forklare seg i rettssaken mot barnefaren og i dag fortsatt bor sammen med mannen, var også til stede.

- De hørte mer på moren min enn meg, fortviler 18-åringen.

I et av sakens dokumenter som RB har sett, skriver barnevernet at jenta har fortalt at «far tidligere har vært voldelig mot mor og to av søsknene, men jenta har ikke vært direkte utsatt for vold fra far selv».

- Dette er feil. I dokumentene har de gjort flere av min mors utsagn om til mine, og lagt det til grunn. Jeg sa fra at også jeg ble utsatt for vold, påpeker hun.

Foreslo fosterhjem
Barnevernet foreslo etter hvert fosterhjem, som et mulig tiltak.

- Jeg takket først ja fordi jeg ville skremme moren min, men ombestemte meg. Jeg var veldig usikker, forklarer jenta.

- Hva mener du barnevernet burde gjort?

- Jeg har hørt at noen i lignende situasjon har flyttet på hybel for ungdom. Slikt tilbud fikk jeg aldri. Uansett var det viktigst at jeg ikke kunne fortsette å bo med faren min, noe jeg måtte så lenge barnevernet ikke gjorde noe, sier hun.

Barnevernet iverksatte ingen tiltak i månedene fram til politiet pågrep faren. Storesøsteren mener barnevernet skulle tatt 15-åringen bort fra faren umiddelbart:

- Når barnevernet vurderer fosterhjemsplassering er det på grunnlag av alvorlig omsorgssvikt. Man spør ikke et barn som blir utsatt for grov omsorgssvikt om det «har lyst» til å flytte, og velger så å ikke gjennomføre tiltaket fordi barnet sier «nei, jeg har ikke lyst», sier 22-åringen som selv studerer barnevernspedagogikk.

Gruer seg til gjensyn
I dag bor alle tre søstrene sammen i foreldrenes gamle leilighet. Broren har flyttet for seg selv. Flere av søsknene går til psykolog og sliter i hverdagen.

- Vi har mange vonde minner fra leiligheten, men har ikke noe annet sted å bo, sier de.

Foreldrene bor kun fem minutter unna døtrene. Jentene har ikke kontakt med faren, men risikerer å møte ham på gata. Snart skal han i fengsel.

- Jeg gruer meg til hvordan han vil reagere når han slipper ut, erkjenner 18-åringen. Storesøsteren frykter ikke faren lenger: – Men jeg blir aldri kvitt den delen av meg som var redd ham da jeg var barn. Den delen av meg vil alltid være der.

Les flere fra saker fra Romerikes Blad

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken