RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi blir enda rikere

Sist oppdatert:
Oljemilliardene renner inn i kassen til Kristin Halvorsen. Nå blir det enda mer.
Av:André Clark Utvik

Staten budsjetterer i år med en oljepris på 62 dollar fatet, langt under dagens oljepris på over 70 dollar fatet. Den høye oljeprisen gir millioner ekstra i den norske statskassen.

Oljekontraktene med levering i juli handles i øyeblikket til 70,07 dollar fatet. September-kontraktene er helt oppe i 70,50 dollar fatet. Ikke siden i fjor høst har prisene vært på disse nivåene.

Statens netto kontantstrømmer fra petroleumsvirksomheten anslås til 300 milliarder kroner for inneværende år. Det er 50 milliarder kroner mindre enn i fjor. Den gjennomsnittlige oljeprisen i fjor var på 412 kroner fatet, som er knappe ni kroner lavere enn prisen i dag.

Femtilapp ekstra

Regjeringen la til grunn en oljepris på 390 kroner fatet i statsbudsjettet, men nedjusterte til 370 kroner fatet i det reviderte nasjonalbudsjettet. Det er 62 dollar fatet for oljen, som nå handles for over 70 dollar fatet.

Det er snaue en femtilapp ekstra inn per solgte fat.

Stigende bensinpriser

Stigende bensinpriser i USA er en av hoveddriverne som sammen med lave bensinlagre påvirker oljeprisen til de høyder vi opplever i dag.

- Dette skyldes flere ting; god etterspørselsvekst, lave bensin lagre, stadige raffineri problemer og lav raffinerikapasitetsutnyttelse, mindre lett (bensin-rik) råolje tilgjengelig i markedet, sier oljeanalytiker Arnstein Wigestrand i SEB til NA24.

Mindre «lettolje» tilgjengelig påvirker også oljeprisen i noen grad.

- Gårsdagens oppgang skyldes hovedsakelig raffineriproblemer i USA og frykt for en ytterligere tilstramning i bensinmarkedet, supplerer oljeanalytiker Benny Clausen i Norwegian Oiltraders til NA24.

Iran og Nigeria

Ustabile geopolitiske forhold i Iran og Nigeria kombinert med hva OPEC gjør spiller også en sentral rolle i utviklingen i oljeprisen. Uroligheten gir en premie på fremtidig oljepris selv om det har vært relativt begrenset oppmerksomhet den siste tiden.

- Vi vil anslå dagens risikopremie til rundt 3-5 dollar. Større sannsynlighet for fysiske sanksjoner vil nok kreves før vi ser en betydelig økning i risikopremien rundt Iran, sier Clausen.

Både Clausen og Wigestrand holder også et argusøye på OPEC og hva organisasjonen foretar seg.

- Opecs holdning fremover vil være avgjørende. For å unngå en ytterligere tilstramning i de fundamentale forholdene bør Opec øke sin produksjon, sier Clausen.

80 dollar fatet

Oljeanalytiker Øyvind Munthe-Kaas i Wilhelmsen Premier Marine Fuels flagger fredag i Finansavisen at han tror prisen i perioder vil stige mot tidligere nivåer nær 80 dollar fatet i sommer.

- Med mindre vi får en markant nedgang i amerikansk økonomi, vil prisen per fat stige ytterligere og trolig ligge å vake rett over 70 dollar fatet i løpet av sommeren, sier han til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere