RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi blir fortsatt lurt av denne

Sist oppdatert:
Dette er den falske e-posten som ikke vil dø.

Har du mottatt en skremmende e-post i det siste som etter sigende stammer fra Einar Ravlo i Politiets data- og materielltjeneste? Hevder e-posten at tidenes verste virus sprer seg, og nettopp ble oppdaget uten at det finnes noen «reparasjon» for det enda?

Kjedebrev
Da er du ikke alene, for dette ser ut til å være en av de mest seiglivede kjedebrevene på internett i nyere tid, og ser ikke ut til å ville dø.

Nettavisen skrev om denne «hoaxen» i oktober i fjor, etter at den hadde herjet på internett i lang tid. En «hoax» er en historie som er laget som en spøk for å lure noen, men utgir seg naturligvis for å være sann.

Og for å gjøre det helt klart: Meldingen er uten sannhetsgehalt. Det var riktignok et mindre utbrudd av falske e-postkort tilbake i 2007 med lignende språkbruk som omtales i advarselen, men ormen gjorde aldri noe i nærheten av det som hevdes.

Les den falske advarselen som fortsatt sirkulerer i faktaboksen til høyre.

Utformet som en advarsel
E-posten er utformet som en advarsel fra en politioverbetjenten om at en e-post med emnefeltet «POSTCARD» sprer et virus. Dette viruset skal ifølge Microsoft være det verste viruset noensinne, og sikkerhetsselskapet McAfee hevder det ikke finnes noen antivirusprogrammer som stopper det.

Dårlig grammatikk i advarselen sørger for at det er CNN som ilegges skylden for viruset, men hensikten er å påstå at CNN går ut og advarer mot uhumskheten. Ifølge advarselen vil viruset slette alt du har lagret på harddisken, og oppfordringen er selvsagt å videresende denne til alle du kjenner umiddelbart.

Ifølge advarselen vil et virus som er skjult i et bilde slette alt innhold på hovedharddisken i datamaskinen din.

Ekte politiansatt
Ravlo, som er en høyst reell ansatt i politiet, har fortalt bekreftet overfor Nettavisen at han mottar en god del henvendelser fra personer som mottar e-posten. Måten hans navn har havnet på e-posten er trolig fordi han ved et tilfelle videresendte meldingen til sin kone fordi han trodde den var ekte, men ønsker utover det ikke å kommentere saken.

- Skal jeg komme med en oppfordring, må det være at man som tommelfingerregel aldri skal videresende slike virusadvarsler. Selv om de ofte er ufarlig, hender det også at advarselen kan inneholde virus. Følger det et vedlegg med advarselen bør alarmen gå. Jeg har i alle fall lært leksa, har han fortalt til Aftenposten.

Bare ignorer den
Men til tross for at hovedpersonen selv for lengst har bekreftet at dette bare er tull, så fortsetter e-posten å gå sin seiersgang, og fremstår like rykende fersk denne sommeren som den gjorde i fjor sommer - og trolig sommeren før der også.

Advarselen startet sannsynligvis som en kraftig overdrevet advarsel for to år siden til falske e-postkort som spredde ondsinnet kode, og har siden utviklet seg til å bli «en advarsel fra politiet» med referanser til blant annet CNN og Microsoft som rett og slett ikke stemmer.

Mottar du denne e-posten gjør du best i å bare ignorere den, eller eventuelt påpeke overfor andre som den er sendt til at dette bare er tull. Det er ingen grunn til å rope «ulv, ulv!» om noe som ikke eksisterer.

Et hint av et godt råd
Når det er sagt så inneholder den falske e-posten et generelt godt råd, selv om de er overdrevet noe: Mottar du en e-post som virker suspekt, så bare slett den. Det er ingen som sender «e-kort» lenger, og har du behov for Viagra så er kanskje ikke internett stedet du bør få tak i det uansett. De som hevder du har vunnet millioner av kroner i et lotteri er bare ute etter å lure deg, og den nigerianske prinsen som gjerne vil gi deg penger eksisterer ikke.

Det er derimot ikke slik at du trenger å skru av datamaskinen din umiddelbart hvis du ser en suspekt e-post i innboksen din.

Selv om e-post i dag brukes i langt mindre grad til å spre virus og andre uhumskheter enn tidligere, så er det fortsatt noen som forsøker seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere