Gå til sidens hovedinnhold

- Vi bombet Pakistan for å avverge terrorangrep

Myndighetene sier de omfattende droneangrepene i Pakistan skyldes terrorplottet mot europeiske byer.

Offisielle tjenestemenn sier økningen i amerikanske droneangrep i Pakistan, skyldes det avdekkede terrorangrepet mot Europa.

- Europeiske, pakistanske og amerikanske etterretningstjenester samarbeider om å tilintetgjøre disse terrorplottene, sier Pakistans ambassadør til Washington, Hussein Haqqani, melder BBC.

Åtte mennesker, inkludert fem tyskere, ble drept i et droneangrep i den pakistanske regionen Nord-Waziristan mandag. Alle de drepte blir knyttet til al-Qaida.

Angrep og tiltak
Ifølge BBC ble en brite, som skulle lede en terrorcelle i Storbritannia, drept i et droneangrep i forrige måned.

- Aktiviteten vi har sett i Nord-Waziristan med angrep og tiltak for å forsøke å ta personer fra al-Qaida og tilknyttede grupper, er knyttet til terroradvarslene og potensielle angrep mot Europa som vi er blitt fortalt om, sier ambassadør Hussein Haqqani.

Les også: - Dette er al-Qaidas terrormål i Europa
Les også: - Tyder på at noe alvorlig er på gang

Etterretningskilder opplyser at det var en tysk-pakistaner som har avdekket terrorplottet i amerikansk fangenskap i Afghanistan.

USA har gjennomført 26 droneangrep den siste måneden, noe som gjør dette til den mest aktive måneden på seks år.

Tyskland, Storbritannia og Frankrike ble pekt ut som konkrete terrormål i terrorplottet som ble kjent for media i forrige uke.

Tirsdag pågrep fransk terrorpoliti tolv terrormistenkte personer i flere koordinerte aksjoner. Det er ennå uklart om de pågrepne kan knyttes til terrorplottet mot Europa.

Frankrike advarer
Så langt har fem land utstedt reiseråd til sine borgere som befinner seg i Europa. USA, Storbritannia, Sverige, Japan og Australia har bedt sine borgere om å være årvåken og oppmerksomme på den potensielle terrortrusselen.

I tillegg har Det franske utenriksdepartementet onsdag gått ut og advart sine borgere mot en potensiell terrorfare i Storbritannia.

Amerikanske etterretningskilder har uttalt at al-Qaida-elementer har stått bak terrorplottet mot Europa.

Terrorplottet skal ha hatt likhetstrekk med Mumbai-angrepet, hvor ti terrorister væpnet med skytevåpen og granater gikk til angrep mot sivilister i byens finansstrøk i november 2008. Rundt 170 mennesker ble drept i terroranslaget.

Mumbai-angrepet skiller seg ut fra tradisjonelle terroroperasjoner som selvmords- og bombeaksjoner.

Terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, mener det er enklere å gjennomføre slike kommandolignende anslag enn tradisjonelle bombeanslag.

- Ja, det er lettere å gjennomføre en sånn operasjon, men det kreves mye planlegging som tar mye tid. Man har snakket om at det skal komme en bølge med Mumbai-lignende angrep, ikke bare i Europa, men også på andre steder, sa Ranstorp til Nettavisen tidligere denne uken.

- Det som er litt annerledes med det europeiske terrorplottet, er at de skulle slå til flere steder samtidig, og derfor tror jeg man er spesielt urolig for dette, sier Ranstorp.

Kommentarer til denne saken