RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi brukte mindre penger på legemidler i fjor

Oslo (NTB): Omsetningen av legemidler økte i fjor, viser tall fra Apotekforeningen. Likevel brukte gjennomsnittsnordmannen 10 kroner mindre på medisin enn året før.

Omsetningsøkningen er nemlig tilnærmet lik befolkningsveksten det siste året. I tillegg sparer vi penger fordi vi oftere velger rimeligere kopilegemidler.

Til sammen ble det solgt legemidler for 18 milliarder kroner i fjor. Det er 0,9 prosent mer enn i 2010, viser tall fra Apotekforeningen. Hvis man måler i doser, økte forbruket med 1,1 prosent fra året før, noe som omtrent tilsvarer befolkningsveksten. Vi brukte i gjennomsnitt 1,4 doser medisin per innbygger hver dag i fjor.

Hver av oss brukte i gjennomsnitt 3.649 kroner på legemidler i fjor, noe som er 10 kroner mindre enn året før.

- Det er svært små endringer i nordmenns legemiddelbruk de siste årene, når vi ser på totalbildet. Men særlig på grunn av en stadig større andel rimelige kopilegemidler, har det de siste årene vært en reell reduksjon i legemiddelkostnadene, sier Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

For første gang gikk omsetningen av legemidler fra apotekene i primærhelsetjenesten ned i fjor. Nedgangen var på 0,4 prosent. Dette omfatter alle apotek unntatt de 32 sykehusapotekene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere