Gå til sidens hovedinnhold

- Vi er bekymret for snøskredfaren

Ekspertene er mer bekymret enn vanlig foran årets påskehøytid.

Det er under to uker igjen til påske, og Norsk Geoteknisk institutt (NGI) er bekymret. Snøskredfaren er nemlig uvanlig stor.

- Vi er bekymret for skredsituasjonen som er, og som høyst sannsynlig kommer til å vedvare i lang tid, sier seniorrådgiver Ketil Brattlien ved NGI til Nettavisen.

Les også: Dette utstyret må du ha med deg

- Farlige lagdelinger
Brattlien er særlig bekymret for påsken, siden det da er høytid for skiturer og skikjøring i de rasutsatte fjellområdene.

- Det er ikke slik hvert år, så mange har erfaring fra områder hvor de har vært på tur tidligere, og som vanligvis er trygge. Men i år trenger du skredkunnskap for å ivareta din egen sikkerhet, advarer han.

Han forklarer hvorfor det er ekstra stor skredfare i år.

- Skredfaren kommer fra det været som er, og det været som har vært. Vi vet jo ikke noe sikkert om hvordan været kommer til å bli i påsken, men det vi vet er at det har vært en veldig spesiell vinter fram til nå i store deler av Norge, sier Brattlien, før han fortsetter:

- Vinteren fram til nå har vært veldig kald, og det har skapt farlige lag nede i snødekket. Skiløpere kan mange steder lett utløse skred, og det er uvanlig, sier han.

Les også: Buss kastet av veien av lufttrykk fra snøskred

To døde siste uken
I det siste har det også gått store snøskred på steder hvor det ikke er vanlig å se skred, ifølge NGI.

- Det er nå stor fare for at en skiløper kan utsløse et skred. Vi ser jo at det stadig vekk går skred nå, og i løpet av den siste uka har to personer omkommet etter snøskred i Norge. En god del andre har i tillegg blitt tatt av skred, sier Brattlien til Nettavisen.

Før helga omkom en mann i et snøskred i Tana.

- Han som omkom i snøskredet gikk på ski i flatt terreng, og utløste et skred som drepte ham. Det drønnet i snøen, og så utløste han skredet, forteller han.

Mannen i 50-årene var på tur med sine barn og en annen voksen person da snøskredet ble utløst.

Han går inn i den dystre skredstatistikken, som viser at en av tre som omkommer i et snøskred, er folk som går på ski i fjellet i mindre bratt terreng.

- MÅ ha redningsutstyr
NGI advarer nå folk som skal på tur i fjellet.

- De som skal gå på ski i fjellet bør holde seg unna bratte terreng, det vil si terreng brattere enn ca. 30 grader. Hvis det drønner i snøen, som følge av en kollaps av svake snølag, så må man også holde god avstand fra bratt terreng, sier Brattlien.

Han påpeker at folk ha med seg redningsutstyr.

- De som oppsøker bratt terreng for å kjøre på ski, må kunne mye om skredfarevurdering. De må redusere risikoen ved å dra på tur med andre, unngå det farligste terrenget og ha med redningsutstyr som spade, skredsøker og søkestang, sier han.

Brattlien sier at redningsutstyr og kunnskap om skred er utrolig viktig, og at det kan bety forskjellen mellom liv og død.

- Så langt i vinter har tre skiløpere omkommet i snøskred, og ingen av dem har hatt det utstyret, sier han.

- Klarer deg maks i 15 minutter
Det står nemlig om minutter når en person havner under et snøskred, og da er det ofte for sent når redningsmannskapene kommer fram til stedet.

- Er du tatt av et snøskred, har du svært kort tid før du må være gravd ut for å kunne overleve. Det er kameratredning som er stikkordet der for å overleve. For selv om Røde Kors har økt beredskap i påsken, finner de stort sett døde mennesker som de graver opp av snøen og frakter ned fra fjellet, sier Brattlien.

Du har maksimalt 15 minutter på å finne noen som er tatt av skred før det er for sent.

- Hvis en person som er tatt av skred blir funnet og gravd opp innen et kvarter, er det stor sannsynlighet for at vedkommende er i live. Men en av tre som omkommer i skredulykker blir slått i hjel av skredet og dør av mekaniske skader. For dem så er tidsaspektet irrelevant, de vil dø uansett, sier seniorrådgiveren.

Han påpeker samtidig at det er mange som er godt forberedt, og er godt utstyrt.

- Veldig mange skikjørere har redningsutstyr med seg, og de har skredkunnskap. Hvis ikke de hadde hatt det så ville dødstallene sett helt annerledes ut, og vært mye høyere, sier Brattlien.

Størst skredfare på Vestlandet
Skredfaren i Norge måles i en skala fra 1 til 5, der 5 er høyeste faregrad. På Vestlandet er det akkurat nå størst skredfare.

- Nå er det faregrad 4 på det meste av Vestlandet, og det går massevis av skred, sier Brattlien.

Ifølge ham så vil skredfaren være høy der også de neste dagene.

- Skredfaren kommer til å øke på nå et par dager til på grunn av nedbør og mildvær, og da vil det gå en god del skred. Men så stabiliserer mildværet snøen, og vil gjøre at skredfaren går ned igjen, sier han.

En rekke veier er stengt på grunn av snøskredfaren, noe Brattlien synes er bra.

- De har jo stengt masse veier på Vestlandet, og det har gått masse skred der. Hvis veivesenet ikke hadde stengt disse veiene så kunne det ha gått riktig galt nå det siste døgnet, sier han.

- Vil ikke at folk ikke skal dra
Mange steder i landet er det skredfare 3, og også i disse områdene går det mange snøskred. Seniorrådgiveren advarer folk mot å tro at det er sikkert selv ved den faregraden.

- Det omkommer folk ved alle skredfaregrader, og flest omkommer faktisk ved skredfare 3 markert, fordi det da er farlig men vi ser ikke faretegnene klart nok og tror det er trygt, sier Brattlien.

Han vil likevel ikke be folk holde seg hjemme i påsken.

- Jeg vil ikke at folk ikke skal dra på tur, men folk må tilpasse turen etter forholdene. Skredkunnskap er nøkkelen for å overleve, sier Brattlien til slutt.

Her kan du få flere råd om snøskred (ekstern lenke)

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken