Gå til sidens hovedinnhold

– Vi er bekymret

Barack Obama fordømmer måten iranske styresmakter har håndtert demonstrasjonene i Teheran.

Barack Hussein Obama holdt tirsdag kveld sin fjerde pressekonferanse fra Det hvite hus siden han tiltrådte som president i USA.

Helse og klima
Nyhetsbyrået Reuters meldte i forkant av pressekonferansen at presidenten ville komme til å stille seg bak lovgivernes foreslåtte helsereform, samt varsle betydelige kutt i landets klimagassutslipp. Noe han også gjorde.

Obama har i sine fem første måneder som president søkt å avslutte lavkonjunkturen, og brukte også taletiden til å diskutere sine planer om å skape nye arbeidsplasser samt demme opp for arbeidsledigheten som økonomene forventer vil nå ti prosent i løpet av de kommende månedene.

Men det journalistene ventet mest på var selvfølgelig hvorvidt Obama ville utvise en ny tone mot Iran etter det omstridte presidentvalget som har avfødt massiv intern uro i hovedstaden Teheran.

Fordømmelse
Og Obama lot ikke vente på seg: presidenten gikk rett på sak og startet talen sin med å fordømme iranske styresmakters håndtering av den betente situasjonen i Iran, særlig den harde linjen som er ført mot demonstrantene.

Presidenten gjorde det også klart at USA ikke vil blande seg i protestene rundt valgavviklingen, som er påstått å være fingert, men strakte likevel ut en forsonende hånd:

- Vi holder døra åpen for Iran slik at de kan nå ut til det internasjonale samfunn, engasjere seg seg og bli en del av de internasjonale normer, men det er opp til Irans styresmakter selv å avgjøre hvorvidt de vil gå gjennom denne døra, sa Obama i den direktesendte talen.

- Dette handler ikke om USA
Han beskyldte regjeringen i Iran for å søke å kvele debatten når de anklager mediene og de politiske lederne i Oksidenten for urettferdig behandling.

– Dette handler ikke om USA eller Vesten, det handler om det iranske folk. Og de er i stand til å tale for seg selv. Det har vi vært vitne til gjennom bilder sendt ut til verden gjennom mobiltelefoner og Internett. Og vi er vitne til at det iranske folks utviser stort mot og verdighet, sa Obama som blant annet viste til det mest kjente offeret fra uroen i Iran så langt: Neda.

– Vi er bekymret
Han understreket igjen at USA respekterer Irans suverenitet som nasjon.

– Men vi er fortsatt bekymret over mange forhold i Iran, og stiller oss spørrende til deres politikk på en rekke områder, sa presidenten.

Obama har tidligere levert en skarp kritikk av den iranske regjeringens tøffe behandling av demonstrantene, og deres manglende evne til å åpne opp for dialog med omverden.

«Politisk sparkeball»
– Presidenten ønsker å forsikre seg om at han ikke blir «en politisk sparkeball» som regimet kan bruke mot alle som søker rettferd i Iran. Jeg tror helt klart vi er vitne til begynnelsen på en endring i Iran, sier talsperson for Det hvite hus, Robert Gibbs, til NBCs programpost «Today».

Nye målinger viser en synkende tilfredshet blant folket i USA når det gjelder presidentens politikk, men han forblir svært populær hos et flertall av det amerikanske publikum.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot