NETTAVISEN (NEW YORK): - Jeg synes vi er blitt pålagt uvanlige mange forholdsregler, sier Louis Vople (67) til Nettavisen. Han har bodd i Bay Ridge i Brooklyn hele livet, men har aldri opplevd maken.

- De har til og med stengt T-banen, og det skjer aldri. Nei, det er nok stille før stormen, sier han og ser utover East River.

Nede ved elven med utsikt over Frihetsgudinnen er det regn i luften og høy luftfuktighet, men nesten ikke en krusning på vannet. De mørke skyene vitner om været i vente. Orkanen er ventet til området fra lørdag natt lokal tid og på søndag. Louis Volpe har gjort det han kan for å forberede seg, og håper på det beste. Flom, strømbrudd og lite vann er det som bekymrer innbyggerne mest.

Les også: Her treffer «Irene» USA

- Jeg er bekymret for denne stormen. Her bor det mange hundre tusen, og det er veldig mye bebyggelse og mange forretninger her. Vi frykter det kan bli mye ødeleggelse. Vinden kan ta hustak og vinduer, og lekkasjer kan bli ramme hardt, sier han.

370.000 mennesker har blitt bedt om å evakuere, flyplasser rundt New York er stengt og offentlig transport ble begrenset midt på dagen.

- Vi skal holde oss innendørs i kveld og stå det over, sier Louis.

- Unge får panikk
Lørdag ettermiddag lokal tid var det fortsatt rolig stemning i gatene og folk tar livet forholdsvis med ro mens nyhetssendinger følges og siste rest av forberedelser tas.

Delny Herz (39) har tatt med seg sønnene og nabogutten ut for å la naboene og familien ta seg av leiligheten.

- Ungdommene er redde, flere har fått panikk på grunn av stormen som kommer. Derfor måtte vi ta en tur ut, sånn at de kan få være i fred litt. Selv prøver jeg å forholde meg rolig, sier hun.

Jackson (7) og hennes sønner Jonathan (7) og Joshua (5) er nemlig ikke bekymret i det hele tatt.

- Vi synes det er kult! Det er den første orkanen vår, sier Jackson.

Nabolagene har gått sammen og hjelper hverandre med forholdsregler som å sandsekker ved kjellere, rydding av verandaer og se til hverandres unger.

- Handler mye
Butikkene har opplevd et stort rush av folk fredag og lørdag som har fylt opp med mat for helgen. Ingen vil gå tomme for verken vann, mat eller batterier til lommelykter. Men det er ikke bare sorgen – folk tar festen hjemme under orkanen, og øl og vin har flydd ut av hyllene.

- Folk vil ha en orkanfest, ler Felicity på Discount Wine & Liquor Store. Hun forteller om stor pågang i to dager – fordi ingen vet om søndagen byr på åpne butikker.

På det lokale supermarkedet er det enormt med folk som vil sikre seg boksemat og vann før det er kroken på døra.

- Det er så mange som får panikk og handler helt ukontrollert. Det har vært helt vilt her siden fredag formiddag. Vann, brus og brød pluss selvsagt boksemat og grønnsaker er det det går mest av, sier manager i Keyfoods, Nick Pablino, til Nettavisen.

Orkanen er lørdag ettermiddag nedgradert til en kategori 1, men det betyr ikke at den ikke er svært kraftig fortsatt. Med en vindstyrke på nesten 140 kilometer i timen kan den gjøre stor skade på storbyen – og opptil to millioner mennesker kan nødt til å evakuere.

Klokken 14.30 lokal tid er det tidvis tunge regnbyger, varmt og mild vind i New York.