*Nettavisen* Nyheter.

Vi er de minst ambisiøse

Norske arbeidstagere tenker minst på forfremmelser.

26.09.10 08:39

I mai svarte 72 prosent av norske medarbeidere at de ikke er opptatt av forfremmelser. Nå svarer 65 prosent det samme. Derned holder norske arbeidstakere posisjonen som de minst ambisiøse arbeidstakerne. Tallene kommer frem i den internasjonale mobilitetsundersøkelsen Randstad Work Monitor, som gjennomføres i 26 land.

- Nordmenn er mer opptatt av trygghet og langsiktighet enn av forfremmelser. Dessuten er vi kanskje litt mer engstelige for forandring, skriver administrerende direktør Øyvind Sandvik i Randstad.

Han leder den norske avdelingen av verdens nest største aktør innen bemanning og utleie av konsulenter, som fire ganger i året tar pulsen på internasjonale arbeidslivstrender gjennom Randstad Work Monitor.

Lite ambisiøse også i andre nordiske land
Analysen viser at arbeidstagere i de tre nordiske landene er minst opptatt av forfremmelser av samtlige.

-I Norge og Skandinavia for øvrig skjer forfremmelser i større grad i form av jobbskifter, enn gjennom fokus på internt stigning i gradene. De fleste andre land utenfor Skandinavia har et mye tøffere karrieresystem, der også betingelsene for ansatte på lavere nivåer, gjerne i starten av jobbkarrieren, er dårligere. Resultatene fra undersøkelsen viser også at en riktig balanse mellom jobb og privatliv, fleksibilitet til å planlegge arbeidsdagen betyr adskillig mer for norske arbeidstakere enn i de fleste andre land undersøkelsen sammenligner med, skriver Sandvik i en melding.

Undersøkelsen viser tydelig også at nordmenn mener i mye større grad enn andre at ansvaret for personlig utvikling ligger på dem selv, og at personlig utvikling er en kombinasjon av personlig og jobbmessig utvikling. Det holder altså ikke med ny jobb og spennende arbeidsoppgaver alene; resten av hverdagen og livet må også utvikles paralellt.

Liker jobben
Et annet område der Norge går av med seieren, er på tilfredshet med nåværende arbeidsgiver. Her ligger vi klart foran alle andre.

- Nordmenn er rett og slett mer fornøyd med jobben sin enn alle andre vi kan sammenligne oss med. Det viser at norske sjefer er best i klassen når det gjelder å legge tilrette for de ansattes arbeidsdag og privatliv, skrifer Sandvik.

Tenker minst på forfremmelser:
Norge: 65%

Sverige: 62%

Danmark: 58%

Japan: 54%

Tenker mest på forfremmelser:
Mexico: 85%

Italia: 80%

Slovakia: 77%

Frankrike: 75%

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.