Gå til sidens hovedinnhold

- Vi er forberedt på å ta imot ebolasmittede

Oslo universitetssykehus er forberedt på sykehusinnleggelse.

Mandag kveld ble det kjent at en norsk kvinnelig feltarbeider fra Leger Uten Grenser er smittet med ebola-viruset i Sierra Leone. Dette er første nordmann som er smittet med det svært dødelige viruset.

Oslo universitetssykehus ønsker ennå ikke å kommentere noe konkret rundt den norske kvinnen, men bekrefter at de er beredt til å ta imot ebola-syke pasienter.

LES OGSÅ: Slik smitter ebola

Kommunikasjonsrådgiver ved Oslo universitetssykehus, Hedda Holth, skriver følgende i en e-post til Nettavisen:

«Oslo universitetssykehus er forberedt på både prehospital håndtering, transport og sykehusinnleggelse av ebolaviruspasienter dersom det skulle bli nødvendig. Sykehuset har fra tidligere hatt prosedyrer for høyrisikosmitte og har nå utarbeidet egne prosedyrer for håndtering av ebolavirussykdom.»

«Oslo universitetssykehus ved CBRNe-senteret har vært sentrale i utarbeidelsen av de nasjonale "Faglige råd for prehospital håndtering, transport og sykehusinnleggelse ved mistenkt eller bekreftet ebolavirussykdom (EVD - Ebola Virus Disease) og andre typer viral hemoragisk feber (VHF) som smitter mellom mennesker". Oslo universitetssykehus er forberedt på å følge disse.»

Flere helsearbeidere har blitt smittet med ebola-viruset. Verdens helseorganisasjon (WHO) sier den norske kvinnen er nok et eksempel på hvordan modige helsearbeidere risikerer livet ute i felt.

- Vi har ingen detaljer rundt dette konkrete tilfellet, men det sier noe om motet til helsearbeidere som risikerer egen helse ved å pleie ebola-pasienter, sier talsmann for WHO, Tarik Jasarevic, til Nettavisen.

Professor: - Dette har vi øvd på
En spesialdesignet smitteambulanse vil stå klar på den militære delen av Oslo lufthavn for å ta imot den norske legen som er smittet av ebola i Sierra Leone.

– De tingene som nå skal gjøres, har vi øvd på. De øvelsene vi kjører, er designet for akkurat dette med hjemkomst og hjemføring av smittede, sier professor i utbruddsepidemiologi Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø til Nordlys.


Olsvik er medlem av Forsvarets spesialgruppe Rapidly Deployable Outbreak Investigation Team (RDOIT). Han er orientert om smitten og satt i beredskap i forkant av at kvinnen skal lande i Norge, skriver avisen.

Ifølge Olsvik vil kvinnen bli fraktet til Norge i fly via en ekstern kontraktør. Idet hun lander på den militære delen av Oslo lufthavn, står en spesialdesignet smitteambulanse klar for å ta henne imot.

Deretter blir kvinnen fraktet til isolasjonsavdelingen på Oslo universitetssykehus, der hun skal få behandling.

– I utgangspunktet er det ingen standard behandling. Det finnes dog medikamenter – ett av dem prøvd ut i USA, men kun i små mengder. I tillegg finnes antistoffer en kan få tak i, men det er ikke testet så mye. Denne prosessen med å få tak i medikamenter, jobber vi nå intenst med, sier Olsvik.

Han legger til at nordmenn ikke har noen grunn til å frykte smitte.

– For det første er sykdommen i en fase som ikke er veldig smittsom. Det er andre er at det tas forholdsregler under overføringen på Gardermoen og videre til sykehus, sier Olsvik til Nordlys.

Fjernparkering
Lasse André Vangstein, pressekontakt ved Oslo lufthavn, sier til NTB at flyet med den ebolasmittede kvinnen ikke vil komme i kontakt med noen av bygningene på Gardermoen.

– Flyet lander på vår rullebane. Så vil det kjøre til en fjernparkeringsplass som ikke er tilknyttet noen terminal eller andre byggverk. Der vil pasienten bli hentet og kjørt vekk i ambulanse, sier Vangstein.

Her får du direkteoppdateringer om den ebola-smittede kvinnen:

HTML EMBED
Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe