*Nettavisen* Nyheter.

Vi er fundamentalister

Før vi drar i gang den store verdidebatten i Norge, må vi gjøre to ting: Vi må bytte ut ordet verdi med preferanse, og erkjenne at vi er fundamentalister, mener TV 2 Nettavisens uavhengige debattskribent, Henrik Færevåg. Er du enig?

Det er ikke så mange aviser igjen i dette landet som det er verd å bruke tid på hvis du ikke er genuint opptatt i odelsgutter og -jenters evne til å finne seg make. En av avisene som leverer varene hver dag, er Klassekampen. De bringer relevant informasjon angående aktuelle problemstillinger, og det følger gjerne med tankegods som tvinger deg til å gjøre deg opp en mening. Gjennom flere artikler har avisen i det siste prøvd å dra i gang en verdidebatt i Norge.

Forbilledlig i så måte er Bjørgulv Braanens artikkel om Mukthar - talsmannen for muslimsk råd - sine uttalelser i forbindelse med drapet på Theo van Gogh og dagens intervju med Fredrik Engelstad.

Det første vi må gjøre hvis vi skal få i gang en verdidebatt i Norge, er å bytte ut ordet verdi. Jeg tror det var Kristin Halvorsen som spurte så treffende et sted: Hvis Dagfinn Høybråten skal bygge landet på verdier, betyr det at vi ikke har verdier?

Jeg mener ordet verdi snarest bør byttes ut med preferanse. Hva vi foretrekker. Det vi trenger i dette landet er en preferansedebatt. Hvor på siden kan dine preferanser bli før det begynner å butte i mot i det store flertallet? Og har det store flertallet et felles sett med preferanser som landet mer eller mindre uutalt navigerer etter?

Det kan du være sikker på. Vi tror på retten til å drikke oss sanseløse en gang i blant. Vi synes det er en selvfølge å bo sammen uten å være gift, eller å ha barn med flere partnere. Vi ser våre kvinner kle seg som de ønsker og leve sine liv som om de var menn og vi applauderer fra sidelinjen. Å hevde at vi bryter alle budene i Bibelen og Koranen hver eneste dag er ikke sant, men mange av dem ryker daglig uten at vi får dårlig samvittighet. Vi godtar at religion finnes fordi vi er så ekstremt tolerante, men egentlig ønsker vi eventyrfortellingene deres dit pepperen gror. Men vi tror på deres rett til å holde på med sitt, bare de ikke plager meg.

Jeg tror det norske folk er minst like fundamentalistisk som noen mullah i Iran.

Med det mener jeg at vi har noen sett med preferanser du rett og slett ikke kødder med. Den norske fundamentalismen er basert på frihet. Frihet til å gjøre akkurat som det passer oss til en hver tid uten innblanding fra noen eller noe. Det norske samfunnet er i stedet for Bibelen og Koranen tuftet på politimester Bastian «du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill, og forøvrig kan du gjøre hva du vil», eller for å si det litt mer høytidelig; den norske fundamentalismen baserer seg på menneskerettighetene.

Derfor klikker det for mange av oss når vi ser muslimenes håndtering og behandling av egne kvinner. Alt fra tvangsekteskap til kriminell avstraffelse for «utroskap», omskjæring, og steining av mindreårige er brannfakler å bringe inn i dette samfunnet. Hvis det å skrive koranvers på en naken kvinne er krenkende for en muslim, er alt det overnevnte bensin på et norsk bål. På samme måte som drap for å straffe en uttalelse i «ytringsfrihetens hjemland» er en krigserklæring. Bare det å snakke om det uten å ta avstand fra det, vil få det til å koke i de fleste av oss. Vår fundamentalisme gir seg uttrykk i våre krav om at muslimene skal ta avtsand fra en hver praksis som vi finner helt utolererbar. På samme måte som deres fundamentalisme ikke tåler praksis vi finner selvfølgelig.

Noen er ikke med i dette hylekoret. Og det er overraskende for meg at vi finner de mest tolerante overfor eklatante brudd på likestillingstanken f.eks, blant de gruppene i Norge som de siste 100 år har kjempet for at kvinnens stilling har blitt slik den er hos oss.

Så som en ekte frihetens fundamentalist har jeg tre spørsmål jeg vil stille til alle som ønsker å delta i vårt fellesskap:

Føler du ansvar og plikt til å informere om politiske eller religiøse grupper som vil bruke makt/vold for nå sine mål, om du får kjennskap til dem?

Føler du at du har en plikt til å stemme og delta i norsk politisk liv

Og til slutt: Ønsker du på sikt integrasjon i det norske samfunnet eller vil du helst leve i et slags parallelt samfunn.

Svarer du ja på disse tre spørsmålene er du hjertelig velkommen til oss. Lever alle etter disse reglene gjør det meg ingenting om det er sharialovgivning i Norge om 200 år. For da har i hvert fall utviklingen skjedd langs en sivilisert vei og en må stole på at et sivislisert folk vet hva som er best for seg.

Jeg kan ikke fordra fundamentalisme, enten det er kristne eller muslimer, og det tror jeg det er viktig å erkjenne for å skjønne hvordan jeg - som den fundamentalist jeg er - og alle mine likesinnede, blir hatet av andre fundamentalister.

For det er fundamentalister vi er. På tvers av de fleste partilinjene. La oss innrømme det først som sist.

Er du enig med Henrik Færevåg? Delta i debatten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.