Det er et gammelt ordtak som heter «all PR er god PR», og skal vi tro styreleder i selskapet bak det svært omstridte nettstedet Iam.no, så er det nettopp det et mantra de forholder seg til.

Les også: - Ikke sikkert det er ulovlig

- Vi er glade for å ha blitt et merkenavn på rekordtid. Det har vel aldri skjedd før, forteller Odd Harald Hauge til Nettavisen mens han er på elgjakt.

Legger ut alt de kan om deg
Nettstedet har som forretningsmodell å legge ut så mye informasjon om alle nordmenn over 16 år som overhodet mulig. Dette inkluderer alt fra telefonnummer, adresse og fødselsdato - til profiler på sosiale nettverk, bilder av deg og lignende.

All denne informasjonen legges ut på nettstedet som profiler uten at selskapet har fått samtykke fra noen. Derimot lokker selskapet med at du kan fjerne en del av tilleggsinformasjonen som du ellers ikke finner på andre nummeropplysningstjenester. For å gjøre det må du registrere deg på nettsiden.

Alt er derimot ikke mulig å fjerne med mindre du får hemmelig nummer.

Annonsørene trekker seg
Denne fremgangsmåten, og ikke minst all kritikken som har haglet mot nettstedet, har fått en rekke annonsører til å få kalde føtter, og flere har allerede trukket seg.

- Annonsørene har jeg ingen spesiell kommentar til, de gjør som de vil, sier Hauge til Nettavisen.

Datatilsynet sendte fredag en henvendelse til selskapet bak tjenesten for å få avklaring på en rekke av de mer formelle forholdene bak tjenesten, inkludert hva slags kilder selskapet benytter, hvordan de sørger for at informasjon er oppdatert og korrekt - og rutiner for korrigering av opplysningene.

- Informasjonshelvete
Selskapet har også blitt lagt merke til i det politiske miljøet. Venstres nestleder Trine Skei Grande mener dette er første skritt mot et informasjonshelvete.

- Det betyr at informasjon om oss blir enda mer en salgsvare, og der informasjonen ikke bare kan brukes for å nå oss eller selge oss varene sine, men også for å selge denne informasjonen videre til alle som er villig til å komme seg på nett. Det er mye info som en kan finne på andre typer søk, men det er tankegangen om at du skal bli et forretningsobjekt uten at du har godkjent vi reagerer på forteller Venstres nestleder Trine Skei Grande til NRKs radioprogram Her og nå fredag ettermiddag.

Vil vurdere loven
- Vi har ikke funnet på noe, vi har samlet sammen det som er der. Og da kan man si at det er et samfunnsproblem, men det er slik det er. Da må de som er folkevalgte sette seg ned og diskutere hva slags informasjonssamfunn man ønsker, svarer Odd Harald Hauge på dette.

Skei Grande mener at dersom Iam ikke gjør noe ulovlig, så må man gjøre noe med regelverket.

Les også: - Ikke sikkert det er ulovlig
Les også: Legger ut ALT om deg på nett