Gå til sidens hovedinnhold

- Vi er ikke dumme

Norske journalister slår tilbake mot kunnskapsundersøkelse.

NORDISKE MEDIEDAGER, BERGEN (NA24 Propaganda) - Undersøkelsen sier ikke noe om hvilken kontekst svarene har kommet i, og den sier ikke noe om hvordan kunnskapsnivået er nå i forhold til tidligere, sa leder for Oslo Journalistklubb, Thomas Spence i en debatt på Nordiske Mediedager torsdag.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Professor Frank Aarebrot ved universitetet i Bergen har de siste ukene presentert en undersøkelse hvor norske journalister og redaktører har svart på spørsmål om norske og internasjonale samfunnsforhold. Resultatene har vært lite oppløftende for den skrivende stand og resultatene viste blant annet at halvparten av de spurte ikke visste at USA er med i OSSE.

Lite relevant
- Jeg mener undersøkelsen er lite relevant og trekker svarene alt for langt. Undersøkelsen fanger bare opp et bilde en ettermiddag, og denne undersøkelsen sier ikke noe om kunnskapen til norske journalister er bedre eller dårligere enn tidligere Det er heller ikke noe mål at journalister skal være vandrende oppslagsverk, men vi skal vite hvor og hvordan vi finner kunskapen, sa Spence i en debatt på Nordiske Mediedager i dag.

Heller ikke Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen var overbevist om at undersøkelsen nødvendigvis sier så mye om kunnskapsnivået til norske journalister og redaktører.

Ring opp på gaten
- Jeg tror du overvurderer redaktørenes betydning her. De som skal skrive om hvorfor Norge er med i krigen i Afghanistan vet hvilket mandat Norge har der. Her har dere spurt ukebladredaktører, sportsredaktører og andre om temaer som ikke er deres felt. Hvis vi skal skrive noe om et emne vi vet lite eller ingenting om, søker vi opp informasjon i forkant. Her er folk ringt opp på gaten uten noen mulighet til å forberede seg, sa Simonsen.

Nestleder Audun Lysbakken i SV var ikke sikker på hvorvidt undersøkelsen ga et riktig bilde av mediene, men mente at det ofte var et kunnskapsovertak blant politikere i forhold til journalister.

Stortingsrepresentanter like ”dumme”
- Jeg er ikke sikker på om Aarebrot har rett. Jeg opplever at det er et kunnskapsovertak fra politikere i en del sammenhenger. Jeg tror kanskje Aarebrot hadde fått de samme svarene hvis han hadde spurt stortingsrepresentanter. Strukturelle forhold gjør at journalistene i liten grad har den tiden og det rommet som kreves for å finne og kontrollere informasjonen. Utviklingen er slik at stadig færre journalister skal produsere stadig mer, og det er klart at det ikke bidrar til at journalistene får det overblikket de burde ha, sa Lysbakken.

Lever av å selge innsikt
Aarebrot mente journalistene måtte ta det som et kompliment at det stilles sterkere krav til dem enn til andre yrkesgrupper.

- Journalister er ikke hvilken som helst gruppe. De lever av å selge sin innsikt og kunnskap, og dere får ta det som et kompliment at vi stiller høyere krav til denne gruppen. Jeg ønsker meg ikke flere folk med embedseksamen, men at journalistene gjør skikkelig research og har respekt for den jobben de skal gjøre. Vi snakker mer om et arbeidsgiveransvar enn at ”journalistene er dumme og må sette deg på skolebenken igjen”, sa Aarebrot.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping