Engebretsen har alltid drømt om å bli tømrer. Kvinnedagen i dag gir hun blaffen i.

- Jeg har ikke tenkt noe over det, og jeg tror ikke andre i min generasjon bryr seg så mye heller. Vi er jo vant til å gjøre som vi selv vil, sier hun.

22-åringen fra Hønefoss har valgt seg et yrke som strider mot det meste av konvensjoner og kjønnspreferanser. Som dame er hun ensom svale i et hav av mannlige snekkere. Men Marte trives godt.

- Jeg kunne ikke valgt noe annet yrke. Det er tømrer jeg alltid har hatt lyst til å bli, sier hun til Ringerikes Blad.

Utradisjonelt
Avisen treffer Engebretsen på Almemoen rett utenfor Hønefoss sentrum, hvor det settes opp eneboliger. Fram til nå har hun hatt læretida si her.

- Jeg er den eneste jenta som er tømrerlærling, og den eneste jenta på byggeplassen. I Tronrud bygg er jeg den eneste jenta som er tømrer, forteller Engebretsen.

- Og bakgrunnen for et slikt utradisjonelt yrkesvalg?

- Jeg har alltid interessert meg for bygg og treverk. Det er grunnen til at jeg valgte yrket. Faren min jobber også i bransjen så jeg er nok litt påvirket derfra. Dessuten er jeg nok litt guttejente også, medgir hun.

Eneste dame
At hun er eneste dame på byggeplassen, ser ikke ut til å bry henne stort.

- Jeg tenker ikke noe særlig på det. Selv om jeg er eneste jenta, blir jeg ikke satt til side. Jeg får være med på alt. De er flinke til å tilrettelegge når det er veldig tunge løft. Men det er sjelden, sier hun.

Hun er komfortabel med yrkesvalget.

- Det er jo et veldig mannsdominert yrke med tunge løft. Ikke mange jenter har så stor interesse av å stå med hammer og arbeidsbukse, sier hun med glimt i øyet.

- Men jeg håper flere jenter vil prøve seg. Det hadde vært morsomt, føyer hun til.

- Hva er bra med tømreryrket, synes du?

- Det er sosialt å jobbe med andre. Du jobber fysisk og legger fra deg noe som andre kan bo i. Det er morsomt å se hva du har vært med på å lage, synes Marte.

Les flere saker fra Ringerikes Blad her.