Gå til sidens hovedinnhold

- Vi er litt pompøse, med glimt i øyet

Tidligere Bergens-ordfører Herman Friele mener forfatter bommer når han harselerer med bergensere.

Forrige helg harselerte forfatter Frode Grytten med Bergen i Dagens Næringsliv (DN), i en artikkel som tok for seg hvorvidt Norge er tjent med en statsminister fra Bergen.

- I Bergen er politikk definert som vilje til ingenting. Politikken skal være usynlig og fraværende, politikken skal legge til rette for næringsliv, Bergen Handelsstand og Sportsklubben Brann, skrev Grytten i en e-post til DN.

- Vi er pompøse, men..
Påstanden får tidligere Bergens-ordfører Herman Friele (H) til å bare riste på hodet.

- Det er jo bare tullball. Jeg har jo selv vært ordfører i Bergen, og opplever politikken som veldig seriøs. Men vi kan ha det gøy på toppen, sier Friele til Nettavisen, og legger erkjennende til:

- Vi er litt pompøse, men det er med glimt i øyet.

Friele sier han oppfatter det Grytten skriver som ironi, og at det er og humoristisk ment.

- Går man tilbake i historien så har vi hatt mange gode bergensere, så jeg må si det slik at det er veldig naturlig at en statsminister kommer fra Bergen, sier han.

- Han treffer ikke målet
Grytten, som selv bor i Bergen, karakteriserer bergensere som «unger på evig folkefest».

- De mest attraktive politiske vervene for en bergenser er å sitte i 17. maikomiteen, styret i Brann og festkomiteen i Selskabet den Gode Hensigt. Her får de virkelig brukt hele sitt glade og gemyttlige vesen. Bergensere vil ikke være voksne, de er små unger på evig folkefest, de elsker å preike hull i hodet på hverandre og fyre opp noen raketter, skriver Grytten.

- Har Grytten rett i noe av det han skriver?

- Absolutt ikke. Han er en god forfatter, men treffer ikke målet. Når du skyter med pil og bue skal du helst treffe midten, men jeg tror ikke han traff blinken en gang. Det var en god humoristisk beskrivelse, men ingen virkelighetsbeskrivelse, sier den tidligere ordføreren.

- Så du tar deg ikke nær av dette?

- Nei, sier Friele, og ler godt.

- Hva er negativt med fyrverkeri?
Grytten mener også at det ikke finnes noen byer i verden hvor man skyter opp fyrverkeri så ofte som i Bergen. Friele sier han ikke skjønner hva som er negativt med det.

- Det er vel ikke noe negativt i det? Det er jo mennesker som er glad i livet, sier han, og fortsetter engasjert:

- Bergensere lar seg begeistre. Det er jo en positiv dimensjon i det.

- Men dere feirer jo mye i Bergen?

- Positive ting markeres, det er livsgnist og livsglede. Det kombinerer vi med et seriøst levesett, så det går an å ha flere dimensjoner, sier Friele, som var ordfører i Bergen fra 2003 til 2007.

Den siste statsministeren fra Bergen var for øvrig skipsreder og Venstre-mann Johan Ludwig Mowinckel. Han var både statsminister og utenriksminister i periodene 1924–1926, 1928–1931 og 1933–1935.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken