Gå til sidens hovedinnhold

- Vi er nødt til å likebehandle mennesker

Statsminister Jens Stoltenberg mener det er rettferdig at Marie Amelie blir utvist fra Norge.

I dag ble det klart at den 25 år gamle Marie Amelie som har bodd i Norge siden hun var 16 år, utvises fra landet.

Hun har levd skjult i Norge i ni år. Onsdag kveld ble hun pågrepet etter å ha holdt foredrag på Nansenskolen i Lillehammer.

Må likebehandle¨
Statsminister Jens Stoltenberg sier at alle må behandles likt.

- Jeg forstår at folk demonstrerer, men min oppgave er at vi fører en rettferdig flyktning- og asylpolitikk. Da er det nødt å være slik at vi likebehandler mennesker. At det er de som har beskyttelse som kan bli i landet, sa Jens Stoltenberg til NRK Dagsrevyen torsdag kveld.

Rettferdig
På spørsmål om det er rettferdig at 25-åringen blir utvist, selv om hun var mindreårig da hun kom til landet sammen med sine foreldre og har fulgt deres valg, mener Stoltenberg at det er en riktig avgjørelse.

- Ja, fordi det er mange situasjoner der folk har blitt vurdert i lys av sine foreldre.

Anket
Marie Amelie anket saken på stedet da det i Oslo Tingrett i dag ble kjent at hun utvises fra Norge.

Hun skal nå sitte fengslet i 14 dager på Trandum.

- Slipp Maria fri

I kveld var det duket for støttedemonstrasjoner i de største byene i Norge. I Bergen hadde blant annet 200 møtt opp på Torgallmellingen i Bergen sentrum for å demonstrere mot dommen Amelie fikk i dag.

– Maria har aldri fått prøvd sin sak som selvstendig menneske. Maria er ikke ulovlig. Ikke utvis henne, roper SVs gruppeleder Oddny Miljeteig, melder Bergensavisen.

– Hun har smadret bildet av papirløse flyktinger som halvkriminelle. Maria er en ressurs for Norge. Hun kom her som barn med sine foreldre, og har aldri fått prøvd sin egen sak som selvstendig menneske. Pågripelsen gjør at Norge ser ut som en politistat, tordner Miljeteig i sin appell.

I tillegg til SV holdt Thorstein Dahle fra Rødt, Erlend Horn fra Venstre pluss Tanja Clifford fra Amnesty og Ingrid Rostad fra Norsk Folkehjelp Ungdom appeller for å vise sin støtte til Maria Amelie. Sondre Båtstrand som holdt appell på vegne av Miljøpartiet De Grønne.

– Maria har gitt både ansikt og stemme til de papirløse flyktinger. Vi må demonstrere for hennes frihet. Det er tusenvis av Mariaer i Norge som er offer for regjeringen sin strenge asylpolitikk, sier Erlend Horn fra Venstre.

Anket
I Oslo Tingrett i dag ble det klart at Marie Amelie ikke har rett til å fortsette å bo i Norge.

- Den framstilte har ikke lovlig grunnlag til å bli i Norge, innledet dommeren på kjennelsesmøtet i Oslo Tingrett i ettermiddag.

Marie Amelie anket dommen på stedet.

Før fengslingsmøte i Oslo Tingrett i dag sa Marie Amelie at fryktet for hva som kunne skje med henne om hun må forlate Norge.

-Tør ikke tenke
- Jeg tør ikke tenke på hva som kan skje, sa 25-åringen.

25-åringen har bodd over halve livet sitt i Norge og behersker norsk bedre enn russisk.

- Hva skal du gjøre om du blir sendt til Russland? ble hun spurt.

- Hva faen skal jeg gjøre der? svarte hun.

- Livet mitt er her og jeg kan norsk mye bedre en russisk, sa Amelie.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken