RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi er tykke, tikkende bomber

Sist oppdatert:
Vestens befolkning er full av overvekt. Nå vil Europas forskere forebygge sykdommer ved å endre innholdet i maten vår.

Det såkalte metabolske syndrom blir stadig mer utbredt i den vestlige verden.

Alvorlig sykdom
Dette er en tilstand som kan gi alvorlig hjerte- og karsykdom, og over 25 prosent av Europas voksne befolkning har forstyrrelser som kan relateres til syndromet.

En rekke risikofaktorer er til stede samtidig, som fedme, høyt blodtrykk, høye fettnivåer i blodet og insulinresistens/type 2-diabetes. Sammen med røyking utgjør lav fysisk aktivitet og overvekt det viktigste grunnlaget for utvikling av det metabolske syndrom, skriver forskning.no.

Fem år
Forskere skal nå i et femårig prosjekt se på hva som kan gjøres med selve ernæringsgrunnlaget for å bremse denne utviklingen.

- EUs mål er at det skal utvikles mat med de beste komponenter for å få mennesker sunnere. Bare det at ulike folkegrupper har store forskjeller i genene kan ha mye å bety for hva som er sunt for den enkelte. Enkeltpersoner kan reagere ulikt på kostens fettsammensetning og fettinnhold, sier p rofessor Rolf Berge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere