Gå til sidens hovedinnhold

- Vi fløy rett gjennom askeskyen

Men Ryanair skal ikke ha funnet noe aske på flyet etter å ha fløyet gjennom områder med «høy konsentrasjon» av vulkanaske.

Det irske lavpriselskapet Ryanair hevder deres flymaskin var uberørt etter å ha fløyet gjennom områder med «høy konsentrasjon av vulkanaske» over Skottland.

Les også: Asken går østover - kan nå Gardermoen onsdag

Hensikten skal ha vært å vise at det ikke er farlig å fly gjennom flyforbudssonen, melder Reuters.

Luftfartsmyndighetene sier det er kraftig konsentrasjon med vulkanaske i store deler av luftrommet over Skottland.

- Vi fant ikke noe bevis
Men Ryanair-sjef Michael O'Leary sier at en inspeksjon av flymaskinen deres, viser at det ikke er noe høy konsentrasjon av aske.

- Vi fant ikke noe bevis for at det var aske på flyskroget, vingene eller i motorene, sier Michael O'Leary til Sky News.

Frykten er at flyenes turbinmotorer skal bli ødelagt av de små askepartiklene.

- Det er helt trygt. Det er ingenting der oppe, sier han.

Det er det britiske luftfartstilsynet som har besluttet å stenge luftrommet basert på informasjon som de har fått fra det britiske meteorlogiske institutt.

Nå beskylder Ryanair-sjefen begge organisasjonene for å være inkompetente.

- Vi burde ikke bli nektet å fly på bakgrunn av det uriktige kartet til meteorlogiske institutt og byråkratenes inkompetanse i luftfartstilsynet, sier han.

SISTE

De siste spredningsberegningene fra Meteorologisk institutt tirsdag viser at askeskyen fra Island nå beveger seg mer østover. Onsdag morgen er det ventet at utslippet vil bevege seg mot østlige deler av Østlandet, blant annet Hedmark og kanskje Gardermoen. Deretter går det videre mot Sverige.

Les også: Asken går østover

Ryanair er rasende over at de har måttet kansellere alle sine flyavganger til og fra de skotske byene Glasgow, Prestwick, Edinburgh og Aberdeen fram til klokken 13.00 tirsdag.

Rundt 250 avganger har blitt kansellert i Scotland som følge av høye konsentrasjoner med aske i luftrommet.

Norske flyavganger har også blitt rammet av askeskyen. Sjekk hvor asken vil ramme Norge.

Tapte millioner
Flyindustrien tapte millioner da den europeiske flytrafikken ble lammet av askeskyer fra vulkanutbrudd i april i fjor.

Kritiske røster hevder luftfartsmyndighetene har satt altfor strenge kriterier for hva som er forsvarlig askekonsentrasjon å fly gjennom.

- Må bli vant til askeskyer
Den britiske transportministeren Philip Hammond sier imidlertid at folk etter hvert må belage seg på at vulkanutbrudd vil ramme flytrafikken i større grad enn tidligere.

- Etter min oppfatning har vi vært gjennom en uvanlig stille periode når det gjelder vulkanutbrudd på Island de siste 20 årene. Vi beveger oss inn i en periode hvor det sannsynligvis vil være betydelig mer vulkanaktivitet, sier han.

Kommentarer til denne saken