Gå til sidens hovedinnhold

- Vi fordømmer denne sprengningen på det sterkeste

Utenriksminister Espen Barth Eide fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengning.

OSLO (Nettavisen): Norges utenriksminister Espen Barth Eide tar sterkt avstand fra Nord-Koreas atomprøvesprengning og frykter for den regionale sikkerheten i Asia.

- Handlingen representerer en alvorlig trussel mot verdenssamfunnets sikkerhet, sa Eide i Stortinget tirsdag under den utenrikspolitiske redegjørelsen.

En rekke statsledere fordømmer handlingen i harde ordelag. Sørkoreansk etterretning sier flere prøvesprengningen kan være på vei fra naboen i nord.

Også ledelsen i Bejing ber Nord-Korea holde seg til inngåtte avtaler og ikke forverre situasjonen på Korea-halvøya.

Ekspertene sier Nord-Korea på denne måten gjør den fra før spente situasjonen i regionen mer nervøs.

- Bidrar ikke til å roe nervene
- Dette er først og fremst et problem for Sør-Korea og Japan, som er direkte berørt av trusselen, men med et Nord-Korea med kjernevåpen og etter hvert leveringsmidler til å sende raketter mot Sør-Korea, Japan og kanskje USA, så vet man ikke. Det er spent fra før, og slike sabelraslinger bidrar ikke akkurat til å roe nervene, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for Forsvarsstudier til Nettavisen.

Han sier Nord-Korea gjerne vil ha verdens oppmerksomhet og at det ikke er tilfeldig at prøvesprengningen kommer nå, rett før USAs president skal holde sin State of the union-tale.

Kina sitter ifølge Melby med nøkkelen til å presse Nord-Korea, men sistnevnte har åpenbart ikke lyttet til kinesernes råd om å ligge lavt.

- Minner om Europa før 1. verdenskrig
Han mener det ligger et stort latent konfliktpotensiale i forholdet mellom Nord-Korea, Sør-Korea, Japan og Kina og det at nasjonale konflikter fort kan involvere stormaktene.

- Dette er en maktpolitisk situasjon som minner om Europa før 1. verdenskrig, sier Melby.

- Svært provoserende
USAs president Barack Obama kaller prøvesprengningen en svært provoserende handling og hevder Nord-Korea på denne måten undergraver stabiliteten i regionen, melder Reuters.

Se Obamas uttalelse her

- Nord-Koreas atomvåpenprogram og rakettprogram utgjør en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet og mot fred og sikkerhet internasjonalt. USA skal fortsette å være på tå hev i forhold til nordkoreanskek provokasjoner og urokkelige i våre forsvarsforpliktelser overfor allierte i regionen, sa Obama.

5,1 på Richters skala
Prøvesprengningen natt til tirsdag var svært kraftig, og forårsaket et jordskjelv på 5,1 på Richters skala.

Utenriksminister Espen Barth Eide kaller prøvesprengningen en aggressiv handling og sier den strider klart mot målet om å oppnå politisk forhandlingsløsning om Nord-Koreas atomvåpenprogram.

- Norge fordømmer den nordkoreanske prøvesprengningen på det sterkeste. Vi er bekymret for hvilke konsekvenser dette kan få for den regionale sikkerheten i Asia, sier Barth Eide ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Se hele Espen Barths Eide uttalelse

- Verdenssamfunnet må stå samlet i sin fordømmelse av prøvesprengningen og i kravet om at Nord-Korea må avstå fra ytterligere destabiliserende handlinger. Jeg oppfordrer alle involverte parter til å gjenoppta den politiske dialogen så snart som mulig. Her påligger det Nord-Korea et særlig ansvar, sier han videre.

Les også: Nord-Korea sprengte ny atombombe

Japan: - Alvorlig trussel
- Det er en alvorlig trussel mot vårt lands sikkerhet og kan ikke tolereres, for det vil skade fred og sikkerhet i verdenssamfunnet betydelig, sier Japans statsminister Abe ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo, melder NTB.

Kina: - Hindre spredning
Også Kina tar avstand fra Nord-Kores atomprøvesprengning, melder NTB.

- Det er Kinas faste standpunkt å sikre ikkespredning på den koreanske halvøy og hindre spredning av atomvåpen for å opprettholde fred og stabilitet i det nordlige Asia, sier Kinas utenriksdepartement i en uttalelse.

Hastemøte i sikkerhetsrådet
FNs sikkerhetsråd samles til et hastemøte klokka 15 norsk tid tirsdag. Diplomater har tidligere sagt at både USA, Sør-Korea og europeiske medlemmer av sikkerhetsrådet ønsker å slutte seg til en resolusjon som vil pålegge Nord-Korea nye sanksjoner ved en atomprøvesprengning. Å få en slik resolusjon godkjent kan derimot ta flere uker, melder NTB.

Kim Jong-uns første smell
Prøvesprengningen er den første Nord-Korea gjennomfører under Kim Jong-un, som på denne måten trosser Kinas råd om å ikke risikere en åpen konfrontasjon ved å bruke våpenet. Det er uklart hvordan Kina vil stille seg når saken kommer opp i et hastemøte i FNs sikkerhetsråd tirsdag, skriver The New York Times.

Nord-Korea gjennomførte sin atomprøvesprengning like før klokka 12 lokal tid tirsdag. Sprengningen skal ha blitt utført nordøst i landet, på samme sted som prøvesprengningene i 2006 og 2009, opplyser Norsk UD.

Over 7 kilotonn
Nord-Korea opplyste selv at de hadde gjennomført sin tredje kjernefysiske test og at det hele var vellykket.

Ruslands forsvarsdepartementet oppgir at sprengkraften i den nordkoreanske prøvesprengningen var på over 7 kilotonn. Det melder nyhetsbyrået Interfax ifølge NTB.

Til sammenligning var atombomben som USA sprengte over Hiroshima i august 1945 på rundt 20 kilotonn.

Overvåkingsinstituttet CTBTO med base i Wien sier at prøvesprengningen natt til tirsdag var omtrent dobbel så kraftig som prøveøsprengningen i 2009, melder Reuters.

Slo ut på Kjeller

Kjeller (NTB): Nord-Koreas atomprøvesprengning natt til tirsdag ble registrert til styrke 5 på Richters skala av det seismologiske observatoriet NORSAR på Kjeller.

Det er den sterkeste målingen NORSAR har hatt av de tre rapporterte nordkoreanske prøvesprengningene.

Den første sprengningen i 2006 ble målt til 4,2 på Richters skala, mens den andre testen i 2009 ble målt til 4,7.

De seismiske signalene bruker i underkant av 11 minutter på å forplante seg fra Nord-Korea og fram til NORSARs seismiske målestasjon i Hedmark. Avstanden mellom eksplosjonsstedet og den norske målestasjonen er 7.356 kilometer.

Ut fra dette har seismologene på Kjeller regnet seg fram til at Nord-Koreas atomprøvesprengning fant sted klokken 03.57.51 norsk tid natt til tirsdag. (©NTB)

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken