Gå til sidens hovedinnhold

- Vi forhandler ikke med våpen mot hodet

Offensiv president advarte mot økonomisk kaos om ikke USA betaler sine regninger.

USAs president Barack Obama slo an en svært offensiv tone i en overraskende pressekonferanse i Det hvite hus mandag og gikk til angrep republikanerne i striden om gjeldstaket.

- Republikanerne i Kongressen har to valg. De kan opptre ansvarlig og betale regningene, eller de kan handle uansvarlig, sa presidenten blant annet ifølge whitehouse.gov

Det var hans siste pressekonferanse før han tas i ed for en ny periode som president.

I den timelange pressekonferansen avviste Obama blant annet at USA er en nasjon som ikke lenger er i stand til å håndtere sin gjeld. Han sa det var absurd om den føderale regjeringen skal stoppe å betale den gjelda som allerede er bygget opp, melder CNN.

Obama sa videre at det er uaktuelt «å forhandle med et våpen mot hodet til det amerikanske folk», ifølge CNN.

USAs president advarte om økonomisk kaos og mislighold av den amerikanske statsgjelden hvis ikke USA låner mer penger, melder NTB via Reuters.

- Det ville vært en selvpåført skade på økonomien, sa Obama.

Se video med utdrag fra pressekonferansen her (Actuel News Channel):

HTML EMBED

Det har lenge pågått en bitter strid i Kongressen om det amerikanske statsbudsjettet, og politikerne er ikke blitt enige om en avtale om å heve det såkalte gjeldstaket.

Taket er en grense for hvor stor statsgjeld USA kan ha. Heves ikke det innen midten av februar, er det usikkert om landet kan overholde gjeldsforpliktelsene sine.

I så fall kommer de internasjonale finansmarkedene til å gå amok («go haywire»), advarte Obama ifølge NTB.

- Bare å leke med tanken, at Amerikas Forente Stater ikke skulle kunne betale regningene sine, er uansvarlig og absurd, advarte han.

Mer fra Nettavisen:

Kommentarer til denne saken