For tre uker siden forlot det amerikanske hangarskipet USS John C Stennis Persiabukta. Da truet Irans hærsjef med aksjoner dersom hangarskipet kom tilbake til Persiabukta.

- Jeg anbefaler at det amerikanske hangarskipet ikke vender tilbake til Persiabukta. Vi har ikke for vane å gi mer enn én advarsel, sa ayatollah Salehi.

Seilte gjennom stredet
Søndag trosset USA advarslene og seilte gjennom Hormuzstredet med hangarskipet USS Abraham Lincoln sammen med en britisk fregatt og en et fransk krigsskip.

Den amerikanske marinen sier at USS Abraham Lincoln er på et rutineoppdrag i Persiabukta.

Iranerne har truet med på stenge stredet for skipsfart dersom amerikanerne styrker sin militære tilstedeværelse i området. Dette vil i så fall få katastrofale konsekvenser, ettersom 20 prosent av oljen på verdensmarkedet blir fraktet gjennom stredet.

- Truet med gjengjeldelse
Men trusselen om å stenge stredet ser ut til å ha blitt tonet noe ned. Nestkommanderende for Den iranske revolusjonsgarden, Hossein Salami, sa før helgen at USAs maritime tilstedeværelse ikke var problematisk.

Han fortalte til nyhetsbyrået IRNA at det amerikanske hangarskipet var på et rutineoppdrag.

USAs president Barack Obama skal via diplomatiske kanaler ha truet med gjengjeldelse dersom iranerne forsøker å krysse «en rød linje» og stenge stredet ved å utplassere miner i farvannet.

Iran har også truet med å stenge stredet dersom det blir innført ytterligere sanksjoner mot Iran som følge av landets omstridte atomvåpenprogram.

EU innføre oljeembargo
EUs utenriksministre har mandag blitt enige om detaljene rundt en avtale om å innføre en oljeembargo mot Iran.

Avtalen går ut på å forby alle nye oljekontrakter med Iran. I tillegg vil alle eksisterende oljekontrakter opphøre 1. juli.

20 prosent av Irans oljeeksport selges til EU. EUs utenrikssjef Catherine Ashton sier at sanksjonene er ment som pressmiddel for å få iranerne med på nye atomvåpensamtaler.

- Presset med sanksjoner er ment til å forsikre oss om at vår anmodning om å delta i samtaler blir tatt seriøst av Iran, sa Catherine Ashton da hun ankom Brussel mandag.

Hun sier at verdensmaktene ennå ikke har fått noe svar fra Iran på tilbudet som ble gitt i oktober om å holde nye samtaler.

Kilder: BBC, The Times.