*Nettavisen* Nyheter.

Vi gir tre ganger mer enn svenskene

Foto: Arif Ali (Afp)

Ferske tall fra FN viser at Norge gir tre ganger mer enn svenskene til flomofrene i Pakistan.

22.08.10 10:45

- Vi har akkurat fått en oversikt over hvor mye UNICEF har fått inn i forskjellige land, og Norge ligger på førsteplass.

Det sier Øystein Eriksen Søreide, markedsdirektør i UNICEF, FNs hjelpeorganisasjon for barn, til Nettavisen. De har regnet på hva de ulike landene gir til flomofrene i Pakistan i forhold til innbyggertallet.

Fredag hadde UNICEF fått inn totalt 14,8 millioner dollar fra Norge og 9,9 millioner dollar fra Sverige. Per innbygger utgjør det rundt tre dollar per innbygger for Norge og en dollar per innbygger for Sverige. I samlede summer er det USA, Saudi Arabia, Storbritannia og EU som topper lista med Norge på en sjuendeplass og Danmark og Sverige på 12. og 13. plass.

Se hele lista her (PDF)

Drøy åtte ganger mer enn USA
FNs humanitære koordinator, UNOCHA, publiserer en oversikt over hvor mye hvert lands myndigheter har gitt til flomkatastrofen.

På denne oversikten fra fredag ligger også Norge suverent høyest (bidrag i forhold til innbyggertall).

Vi har gitt 22 prosent mer enn Saudi-Arabia, som har gitt nest mest, 60 prosent mer enn Danmark på andreplass, og hele 529 og 843(!) prosent mer enn Sverige og USA.

Ingrid Fiskaa er statssekretær i Utenriksdepartement, og kom akkurat hjem fra FNs krisemøte om flomofrene i Pakistan, som ble holdt i New York denne uka. Hun har inntrykk av at Norge er kjent som et land som gir mye bistand og nødhjelp.

- Det er godt kjent ute i verden at Norge er en veldig stor bidragsyter, særlig befolkningsstørrelsen tatt i betraktning, sier Fiskaa.

- Blir verre før det blir bedre
Statssekretær Fiskaa understreker at det er viktig at slike tall ikke blir en hvilepute, i hvert fall ikke i flomkatastrofens tilfelle.

- Som Hilary Clinton sa under møtet i New York: det kommer til å bli verre før det blir bedre i Pakistan. Det regner fortsatt, og det er viktig at folk fortsetter å gi, sier Fiskaa.

FN-møtet ble kalt i stand etter at Ban Ki-Moon hadde vært i Pakistan og observert de enorme ødeleggelsene.

- Ikke la det være noen tvil, dette er en global katastrofe. Pakistan står overfor en tsunami i sakte film. Dens ødeleggende krefter vil bygge seg opp over tid, sa Ban til FN-forsamlingen, ifølge The Guardian.

Det er et enormt område som (foreløpig) er rammet av katastrofen.

- Vi snakker om et katastrofeområde like stort som Østerrike, Belgia og Sveits til sammen. Det er jo ganske skremmende, uttalte Maurizio Giuliano til Reuters tidligere i uken.

- Mange flere vil dø

Mer nødhjelp var hovedagendaen på møtet, og flere land forpliktet seg til å øke bidragene sine. Storbritannia lovet å doble nødhjelpen til flommen. Utviklingsminister Andrew Mitchell kom til New York rett fra Pakistan, og var sjokkert over det han hadde sett.

- Jeg kom hit rett fra Pakistan, hvor jeg så det akutte behovet for mer hjelp. Jeg så det sjokkerende omfanget av denne katastrofen, og det er åpenbart at mer nødhjelp trengs. Hvis ikke, vil mange flere dø av sykdommer og underernæring, sa Mitchell ifølge The Guardian.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.